joi, 21 octombrie 2010

Ceasul astronomic din Praga


Merita sa-l vizitezi pentru a realiza cat de avansate erau cunostintele in astronomie ale mestesugarilor cehi din secolul al XV-lea.

Amplasat pe partea dinspre sud a turnului vechii Primarii din Praga, ceasul astronomic a devenit un simbol al orasului.

Ce indica orologiul astronomic?

Ceasul este format din doua cadrane gigantice, cel de sus avand functie astronomica iar cel de jos, calendaristica.

Cadranul astronomic, partea de sus a ceasului din Praga, este de fapt o harta speciala, miscatoare, a cerului, pe care se poate observa pozitia curenta a soarelui si a lunii, dar si semnele zodiacale.

La prima vedere, functionalitatea celor 2 jumatati nu este clara turistului impresionat mai degraba de formele atipice si designul ciudat al vestitului ceas, ceea ce este un indiciu al maiestriei celor care le-au realizat si al cunostiintelor astronomice ale vechilor mestesugari cehi.

Ce indica a doua jumatate, calendarul?

Cea de-a doua jumatate este un calendar, ce indica: ziua din luna, zilele de sarbatoare (zilele dedicate anumitor sfiinti sunt indicate prin culoarea rosie), o pictura alegorica a fiecarei luni, o pictura reprezentativa pentru fiecare zodie in parte.


Constructia ceasului a inceput in jurul anului 1400. Pana in 1700, ceasul astronomic a fost o sursa unica de informare cu privire la curgerea timpului in zona precum si la pozitia soarelui si lunii, dar si a semnelor zodiacale.

Datorita inconsistentei in repatiile la care a fost supus, de-a lungul timpului ceasul a cunoscut perioade prelungite de nefunctionare. Sub domnia lui Joseph al II-lea, in sec al 18-lea, ceasul a fost supus unui proces de reparatie minutios.

In sec. 19, mecanismul original al ceasului a fost inlocuit cu unul modern, asemanator cu cel aflat in turnul Big Ben din Londra. Un moment de cumpana in istoria ceasului a fost in 1945, in timpul razboiului impotriva ocupatiei germane, cand bombardamentele repetate au avariat grav ceasul, multe componente pierind in flacari. In 1948 insa a fost in intregime reconstituit, statuile distruse fiind re-sculptate conform originalelor.

Ceasul Astronomic este unul dintre cele mai vechi ceasuri de acest gen, primul datand din 1344 (Padova) iar al doilea din anul 1354 (Strassburg). Ceasul din Praga dateaza din anul 1410 si, desi de-a lungul timpului i-au fost aduse diverse imbunatatiri, este unic prin faptul ca functioneaza de sase secole cu piesele originale.

In afara de mecanismul interesant si de insemnatatea orologiului, turistii sunt atrasi de acest monumet istoric si datorita decoratiunilor ce incadreaza cele 2 cadrane: numeroase sculpturi in piatra, figurine ce prind viata din ora in ora - cele 4 vicii incercuiesc indicatorul astronomic: Vanitatea, Zgarcenia, Moartea si Desfraul.

La ora fixa ceasul se pune in miscare: Moartea, reprezentata de un schelet, bate un clopot iar pe rand, la gemuletele din partea de sus a ceasului se arata cei 12 apostoli, ca mai apoi un cocos sa vesteasca noua ora iar clopotele ceasului incep sa bata.

Se spune ca daca nu vezi cei doisprezece apostoli ai venit degeaba la Praga. Din acest motiv trebuie sa ajungi in fata ceasului cu un sfert de ora inainte de fix. Daca ajungi mai tarziu risti sa nu mai vezi nimic din cauza numarului foarte mare de turisti.

Adri, tu ai fost sursa de inspiratie a acestui articol!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu