miercuri, 24 noiembrie 2010

Castele de poveste din Germania

Cum va imaginati voi un castel? Cu siguranta, castelele care urmeaza depasesc limitele din vise , servind drept sursa de inspiratie pentru basme sau povesti cu printi si printese. Ei bine, unii oameni, putini la numar, au trait realitatea acestor povesti. O puteti face si voi, petrecand cateva ore la fata locului. Germania chiar este o tara de poveste!

Castelul Neuschwanstein

Castelul Neuschwanstein este unul dintre cele mai frumoase si bine pastrate castele bavareze din Europa. Este situat in sudul Germaniei in apropiere de Munchen si granita cu Austria. Construit in 1869. Frumusetea lui a determinat pe vizitatori sa-l porecleasca “Castelul din povesti”. Incercand sa imite arhitectura medievala, constructorii din secolul XIX au construit cu migala, complicate si impresionante turnuri si arcade, creand astfel un ansamblu arhitectural unic si impresionant.

In secolul XX, acest castel impresionant avea sa serveasca drept model pentru castelul Frumoasei din Padurea Adormita, aflat in Disneyland.
Odata ajuns in zona, nu uita sa faci o plimbare si pana la podul Marienbrücke pentru a vedea cascada si o priveliste uimitoare a castelului.

Ludovic al II-lea si-a mai pus amprenta pe doua castele din apropiere:

Castelul Linderhof a fost construit de catre regelele Ludovic al II al Bavariei in mijlocul unei regiuni muntoase in Bavaria. Castelul Linderhof este inconjurat de gradini superbe. Ludovic al II-lea iubea operele lui Wagner motiv pentru care a construit in castel o pestera artificiala cu stalagmite si stalactite pentru a ilustra primul act din opera Tannhauser a compozitorului, grota fiind iluminata in diferite culori.

Chiar daca este cel mai mic castel construit de Ludovic, Linderhof este singurul care a fost terminat in totalitate si a fost locul in care acesta a locuit cel mai mult, fiind un fel de refugiu al regelui atat de putin sociabil. Pe langa salile impunatoare, castelul este inconjurat de gradini decorate cu statui alegorice, reprezentand continentele, anotimpurile si cele 4 elemente.

Castelul Hohenschwangau, resedinta de vacanta a familiei regale, locul in care Ludovic al II-lea a crescut, este minunat pozitionat langa un lac.




2. Castelul Hohenzollern


Castelul este situat la 80 km sud de Stuttgart, la 855 de metri altitudine, pe varful unui masiv de langa oraselul Hechigen. Castelul a fost resedinta familiei Hohenzollern pentru cateva secole. In forma sa actuala, castelul a fost terminat in anul 1867 si este impresionant. Constructia originala dateaza din secolul al 13-lea. Dupa ce castelul a fost reconstruit, nu a fost locuit in mod regulat, ci mai degraba a fost utilizat in special ca obiectiv turistic. Doar ultimul Print prusac, William, a locuit in castel timp de mai multe luni. Castelul Hohenzollern este in continuare proprietate privata.

3. Castelul Babelsberg

Pasionati de arhitectura, regii Prusiei, mai tarziu imparati ai Germaniei, au transformat, de-a lungul secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea, padurile, dealurile, raurile si lacurile din apropierea Berlinului intr-o impresionanta curte imperiala.
Castelul Babelsberg este situat in Postdam, langa Berlin. A fost construit in 1833 de Karl Friedrich Schinkel, langa raul Havel si este inconjurat de un parc maiestuos. Castelul a fost renovat mai tarziu dar si-a pastrat stilul gotic. Momentan castelul este in renovare deci nu se poate vizita inauntru.

4. Castelul Reichsburg Cochem



Castelul este situat in Cochem, in apropiere de Koln si Frankfurt, langa raul Moselle. A fost construit in anul 1051, a suferit incendii si distrugeri partiale si a fost reconstruit in stil neogotic. Castelul are si un restaurant unde se organizeaza diverse festivitati. in zona turistii pot admira si un spectacol cu vulturi dresati.



5. Castelul Schwerin


Este situat in orasul Schwerin, in apropiere de Hamburg si nu foarte departe de Berlin. Este incadrat de un lac si niste gradini superbe. Castelul Schwerin este amintit prin secolul al X-lea de un calator, ca fiind resedinta ducilor de Mecklenburg, iar din anul 1990 sediul Parlamentului din land.

6. Castelul Mespelbrunn

Castelul medieval Mespelbrunn este unul dintre cele mai frumoase castele din nordul Bavariei, situat intr-o vale ascunsa, pitoreasca, in oraselul Mespelbrunn, intre Frankfurt si Wurzberg. Pozitionarea strategica a determinat supravietuirea castelului in timpul celor doua Razboaie Mondiale. Mespelbrunn este unul dintre putinele castele din Germania care si-a pastrat forma originala, cea mai veche parte a castelului fiind turnul de observare. Originile sale dateaza din secolul al XIII-lea. O parte a castelului este construita pe un iaz, iar pozitionarea si imprejurimile (padurea Spessart) sunt de vis.

7. Castelul Zwinger


Palatul Zinger este situat in Dresden si este o bijuterie a arhitecturii de tip baroc. Mai degraba decat un castel, turistii se intalnesc aici cu un intreg complex de palate, muzee si gradini.

8. Castelul Braunfels

Castelul este situat in orasul Braunfels, in districtul Hesse din Germania aproape de Koln. Mentionat in arhive inca din anul 1246, a fost reconstruit in 1679. Castelul pare desprins dintr-un basm, dar este adevarat: situat pe varful unei stanci de bazalt, Castelul Braunfels, cu silueta sa magnifica dominand maiestuos orasul, acesta isi intampina vizitatorii de la distanta. Aflat in proprietatea aceleiasi familii in ultimii 800 de ani, castelul este un monument cultural, plin de comori artistice exceptionale, fiind si astazi locuit de familia princiara.

9. Castelul Eltz

Unul din cele mai bine pastrate castele din Germania este situat in apropiere de Koln si de castelul Cochem, pe dealurile dintre asezarile Koblenz si Trier din vestul Germaniei. Este unul dintre cele mai bine pastrate castele medievale din Germania si este in proprietatea aceleiasi familii de peste 800 de ani.

10. Palatul Herrenchiemsee

Ultimul si cel mai ambitios proiect al lui Ludovic al II-lea il constituie palatul Herrenchiemsee, incununarea proiectelor sale din punct de vedere al marimii si costurilor.
Inspirat de palatul Versailles, Herrenchiemsee a inceput sa fie construit in 1878. Este situat foarte aproape de Munchen(60km), pe insula Herren de pe Lacul Chiemsee. Insula a fost achizitionata in vederea constructiei „Noului Versailles”, un omagiu adus lui Ludovic al XIV-lea, care idolatriza palatul frantuzesc. Herrenchiemsee a fost insa gandit sa isi depaseasca predecesorul in marime si opulenta. si se prea poate sa fi reusit, cel putin in anumite privinte.
I se mai spune si „Palatul celor 10 zile”, deoarece Ludovic a reusit sa locuiasca in el doar 10 zile.

Sursa: http://nomadic.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu