miercuri, 17 noiembrie 2010

Templul Abu Simbel – Egipt


Templul Abu Simbel, unul dintre cele mai faimoase temple antice egiptene din lume, face parte din ansamblul Monumentelor nubiene din Abu Simbel - Philae, fiind inscris in Patrimoniului Mondial UNESCO in 1979.

Templul Abu Simble este format din doua temple gigantice din piatra, sculptate in stanca. Acestea sunt situate pe malul lacului Nasser, la aproximativ 290 km de Aswan. Templul a fost construit de Faraonul Ramses II in jurul anului 1244 i.Hr. si a fost folosit pana in 1224 i.Hr..

Faraonul Ramses II a construit doua temple, unul pentru el si altul pentru regina sa, Nefertari, in ideea comemorarii victoriei sale impotriva hititilor in Batalia de la Cades. Numite "Templul lui Ramses, iubit de Amun", templele se numara printre cele sase construite in Nubia. Pozitia de la Abu Simbel, aleasa de Ramses, a fost poarta de intrare dinspre sud in Egipt si servea drept limita pentru intimidarea vecinilor si pentru a-i impresiona.


Cele doua temple de la Abu Simbel sunt numite Templul Mare si Templul Mic.

Templul Mare a fost dedicat zeilor Egiptului antic Amun Ra, Ra Harakhti si Ptah, si Ramses insusi. Se compune din patru statui colosale in pozitie asezat, fiecare avand 20 de metri inaltime. Toate acestea il infatiseaza pe faraonul Ramses II. Statuile au fost sculptate in piatra, pe locul unde au fost amplasate. Membrii familiei regale sunt, de asemenea, sculptati mai jos de Ramses. La jumatatea inaltimii Faraonului, sunt reprezentati Nefertari, Regina Mama Mut-Tuy, fiii lui Amun-her-khepeshef si Ramses si fiicele Bintanath, Baketmut, Nefertari, Meritamen, Nebettawy si Isetnofret.


La o suta de metri de Templul Mare se afla Templul Mic, dedicat reginei Nefertari, sotia lui Ramses al II-lea si zeitei Hathor. Fatada, de asemenea, sculptata in roca, infatiseaza doua grupuri de colossi de 10 metri inaltime. Aici, regele si regina sunt prezentati la dimensiuni egale. Acest lucru este foarte neobisnuit, deoarece in mod traditional regina nu poate fi reprezentata mai inalta decat genunchii Faraonului. Templul este un exemplu rar in care atat regele, cat si regina sunt reprezentate in marime egala, fiind si singurul exemplu de templu dedicat consoartei regelui.

Din motive de securitate, Abu Simbel nu este in prezent accesibil cu masina, de catre straini. Oricine doreste sa viziteze Abu Simbel trebuie sa se alature unui convoi. Aceste convoaie sunt escortate de politie. Exista, de obicei, cel putin un convoi pe zi. Calatoria dureaza 3 ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu