luni, 20 decembrie 2010

Andaluzia – pofta de Viata

In patria lui Velasquez, Murillo, Federico Garcia Lorca si Picasso arta poate fi intalnita la tot pasul, incepand cu arhitectura provenind din amalgamul de civilizatii ce au trecut pe aici si terminand cu muzica si dansurile flamenco.

Opinia generala este ca Andaluzia incalzeste inima oiricui. Noptile - prin ritmurile de flamenco si aperitivele gustoase iar ziua - cu temperaturile ridicate tot timpul anului. Andaluzia se poate mandri cu cele mai indragite si insorite plaje spaniole.

Andaluzia are o suprafaţa asemanatoare cu aceea a Portugaliei si este cel mai dens populat si mai arid dintre teritoriile autonome spaniole. Palate islamice, mici sate ce par desprinse din paginile cartilor cu basme, munti, plaje, coasta ce iese din mare, toate fac din Andaluzia un loc greu de uitat, iar in orase precum Sevilla si Malaga pofta de viata face din noapte o noua zi, cand trebuie sa speri ca vei rezista ritmului impus de petrecareti.

Pentru ca aceasta este in esenta Andaluzia: un loc in care descoperi Spania, unde te plimbi, faci plaja, te bucuri de minunatele peisaje si de obiectivele turistice, redescoperi marile nume ale culturii care au inceput de aici.

Istoria acestor locuri este cel putin interesanta, Andaluzia de astazi este rezultatul unui adevarat creuzet in care s-au amestecat trei mari culturi - spaniola, araba si iudaica. Dupa ce maurii au invadat si cucerit Spania in secolul VIII, incepand astfel o lunga dominatie care a dus la formarea Spaniei asa cum este astazi, mai ales din punct de vedere cultural, Cordoba a devenit capitala unei mari puteti. Bogatii nemasurate, cultura, putere militara si comerciala, toate au facut din Spania o tara puternica si temuta de ceilalti, iar El Andalus, numele noului regat, era rostit cu respect si admiratie.

Potrivit unei vechi legende islamice, poporul din El Andalus i-ar fi cerut lui Allah cinci daruri : cerul de un albastru curat, mari pline de peste, copaci incarcati de fructe de tot felul, femei frumoase si o carmuire dreapta. Allah le-a daruit primele patru, dar a refuzat sa le dea si ocarmuirea ceruta, spunandu-le ca toate cinci ar face din Andaluzia Paradisul pe pamant. Iar Andaluzia nu este prea departe de asta.

Turistii sunt atrasi aici in special de regiunile de coasta, perfecte pentru o vacanta de neuitat, precum Costa de la Luz, Costa del Sol, Costa Tropical, Costa Almeria, cu plajele si statiunile lor, de la cele de lux la cele pentru orice buget.

Multi prefera insa orasele si satele din Andaluzia, fiind mai curand in cautarea traditiilor si folclorului, a acelei Spanii eterne, in buna parte imaginare. Este taramul satelor cu case albe si curate, strazi pietruite, un ritm al vietii de zi cu zi lent si linistit, este o Spanie departe de turism si reclame, o Spanie autentica. Iar minunatele orase ca Sevilia , Cordoba, Cadiz, Granada il aduc pe vizitator cu secole in urma, in timpurile dominatiei maure si ale puterii imperiului spaniol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu