vineri, 17 decembrie 2010

Canal du Midi, Franta

Regiunea lantului muntos al Pirineilor (Haute-Garonne si Tarn); Regiunea Languedoc-Roussillon (l'Aude si l'Herault)

Aceasta retea de cai navigabile are 360 de km si leaga Marea Mediterana de Oceanul Atlantic prin intermediul a 328 de structuri (incuietori, apeducte, poduri, tuneluri, etc).

Canalul reprezinta una dintre cele mai remarcabile realizari ale ingineriei civile din timpurile moderne. Construit intre 1667 si 1694, acesta a deschis drumul pentru Revolutia Industriala. Atentia pe care arhitectul Pierre-Paul Riquet a acordat-o in proiectarea canalului si modul in care constructia se integreaza in mediul inconjurator au transformat o realizare tehnica intr-o opera de arta.

Riquet a fost constient de faptul ca a proiectat un simbol al puterii Frantei din secolul al 17-lea, precum si o cale navigabila de comunicare functionala. Munca a fost asidua, prin urmare, calitatea arhitecturii pe Canal a fost la inaltime. Podurile, ecluzele si structurile asociate acestora, precum si intrarile in tunel au fost proiectate cu simplitate, insa monumental. Arhitectul a fost, de asemenea, foarte constient de impactul activitatii sale asupra peisajului si a facut mari eforturi pentru a se asigura ca acesta a fost incadrat corespunzator de copaci si plante, astfel incat sa se armonizeze cu peisajul pe care il strabate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu