vineri, 24 decembrie 2010

Craciun in Italia

Sarbatoarea Craciunului tine trei zile in Italia (24, 25, 26), din aceasta tara venind si "Il presepe" - scena Nasterii lui Iisus -, pe care familiile italiene o instaleaza cu 9 zile inainte de Craciun. Bradul de Craciun se face pe 8 decembrie, zi, de asemenea, libera in Italia.

In aceasta perioada, italienii ofera celor apropiati, colegilor de munca sau vecinilor dulciuri, prajituri cu chipul principalilor protagonisti ai perioadei: Mos Craciun (Babbo Natale) sau copilul Iisus. Aceasta traditie a cadourilor oferite vecinilor vine dintr-un obicei mai vechi, specific zonelor rurale, unde, in noaptea de Craciun, totii copiii din sat plecau cu colindul. In schimbul urarilor de fericire, belsug si "La multi ani", copiii primeau cadouri constand in produse alimentare, precum faina, oua sau carne uscata.

In Italia, insa, traditiile de Craciun difera de la o regiune al alta. In nordul tarii, cadourile sunt aduse de Mos Craciun (Babbo Natale) sau Micul Iisus (Gesu Bambino), pe 25 decembrie.

In alte parti acestea sunt aduse de Sfanta Lucia, pe 13 decembrie. Conform legendei, Santa Lucia aducea de mancare prietenilor sai crestini ascunsi in catacombe.

La Roma si in sudul Italiei, oamenii trebuie sa astepte, pentru cadouri, data de 19 ianuarie, data sfanta, in care Befana, batrana vrajitoare cu parul alb, va trece. Imbracata in negru si cu pantofi rupti in picioare, ea se deplaseaza pe matura si imparte dulciuri copiilor cuminti si carbuni celor neascultatori. Copiii isi lasa, in general, sosetele intr-un colt al casei pentru a primi bomboane.

Preluare de pe mediafax.ro (laura.mitran@mediafax.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu