vineri, 24 decembrie 2010

Craciun in Marea Britanie

Britanici denumesc Craciunul "Christmas", adica "Slujba lui Hristos". Toate casele sunt decorate pentru ocazie, la exterior si la interior. Celebrele "Christmas Carols" sunt cantecele de Craciun pe care copiii le intoneaza in strada pentru cateva monede.

Pe 24 decembrie, inainte de a merge la culcare, copiii lasa, langa semineu, un mic platou cu mancare pentru Mos Craciun, astfel incat acesta sa-si poata reface fortele in timpul lungii sale calatorii. Dimineata, acestia isi pot deschide cadourile strecurate in sosete, agatate langa semineu sau la picioarele patului.

Masa de Craciun este organizata, de obicei, la pranz si, doar dupa ce aceasta ia sfarsit, copii pot merge sa deschida si restul cadourilor, aflate sub brad.

Sarbatoarea de Craciun ("Nollaig" - "zi de nastere") este una profund marcata de elementul religios in Irlanda.

Irlandezii aprind lumanari la ferestre. La origine, era vorba de un semn de bun venit adresat Mariei si lui Iosif. De aceea, traditia cere ca fiecare lumanare sa fie aprinsa de persoana cea mai tanara din casa si sa nu fie stinsa decat de cineva pe nume Mary.

Vreme indelungata a existat obiceiul de a nu strange masa dupa cina cu fructe uscate si paine cu lapte, in semn de bun venit pentru vizitatori. Copiii isi primesc cadourile pe 25 decembrie, iar sarbatorile tin 11 zile. Apoi, pe 6 ianuarie, toate decoratiunile sunt scoase, existand credinta potrivit careia acestea aduc ghinion daca sunt tinute in casa peste aceasta data.

Preluare de pe mediafax.ro (laura.mitran@mediafax.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu