joi, 9 decembrie 2010

Los Glaciares, Argentina

Parque Nacional Los Glaciares – intr-o traducere neinspirata Parcul National Ghetarii - este un parc national din provincia Santa Cruz, Patagonia, Argentina. Acesta se intinde pe o suprafata de 4459 kmp. In anul 1981 a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Parcul national, creat in 1937, este al doilea ca marime din Argentina. Numele sau se refera la calota glaciara gigantica din Anzi care adaposteste 47 de ghetari cu suprafete considerabile, dintre care 13 se intind spre Oceanul Atlantic. Calota de gheata este cea mai mare dupa cele din Antarctica si Groenlanda.

In alte parti ale lumii, ghetarii apar la o inaltime de cel putin 2500 de metri deasupra nivelului marii, dar din cauza dimensiunii calotei de gheata, ghetarii din Patagonia s-au format la numai 1500 m, coborand pana la 200 m si erodand astfel suprafata muntilor care ii sustin.

Parcul este o de zona de o frumusete naturala exceptionala, cu numeroase lacuri glaciare, varfuri montane impozante si teren accidentat. Pe o latura a lacului Argentino (160 km lungime), trei ghetari se intalnesc pentru a se scufunda in apa glaciara, lansand iceberguri masive direct in lac, intr-un zgomot asurzitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu