sâmbătă, 11 decembrie 2010

Minaretul si vestigiile arheologice din Jam, Afganistan

Minaretul din Jam, inalt de 65 metri este o structura fragila datand din secolul al 12-lea. Conform DEX, minaretul reprezinta un turn inalt alipit unei moschei, amenajat in partea superioara cu un foisor sau cu un balcon, de unde preotii musulmani cheama credinciosii la rugaciune.

Cu arhitectura elaborata si o inscriptie in tigla albastra in partea de sus, este remarcabil prin calitatea constructiei si a decorului, care reprezinta punctul culminant al traditiei arhitecturale si artistice din aceasta regiune. Impactul sau este sporit de asezarea ingenioasa, intr-o vale adanca, intre munti si rau, in inima provinciei Ghur.

Arhitectura inovatoare si elementele decorative ale minaretului au jucat un rol semnificativ in dezvoltarea artelor si arhitecturii sub-continentului indian.

Minaretul si vestigiile sale arheologice constituie marturia exceptionala a puterii si nivelului de dezvoltare al civilizatiei Ghurid stabilita in regiune in secolele XII si XIII.

Minaretul este un exemplu remarcabil de arhitectura si ornamente islamice, jucand un rol important in raspandirea acestora in timp si spatiu.

Din anul 2002 monumentul se afla in lista Patrimoniului UNESCO, sectiunea obiectivelor aflate in pericol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu