miercuri, 15 decembrie 2010

NASA si luminile nordului in 2012

Preiau un articol de pe descopera.ro si dailymail.

Expertii previzioneaza ca luminile nordului, cunoscute si sub denumirea de aurora boreala, vor straluci in 2012 la cel mai inalt nivel observabil in ultimii 50 de ani.

Inca din 2007, fenomenul luminos a crescut in intensitate si, potrivit cercetatorilor NASA, isi va atinge apogeul in mai putin de doi ani. Totusi, aurora boreala ar putea fi mai mult decat un spectacol incantator pentru ochi; daca in 2012 luminile nordului vor avea magnitudinea asteptata, ele ar putea provoca intreruperi ale retelelor de telefonie mobile si GPS si ar putea afecta chiar retelele electrice ale mai multor tari.

Evenimentul va fi provocat de ceea ce este cunoscut ca Maximum Solar - un proces in cadrul caruia campul magnetic din zona ecuatoriala a Soarelui se roteste cu o viteza mai mare decat in regiunea polilor astrului. Ciclul solar necesita, in medie, aproximativ 11 ani pentru a "pendula" de la un maximum la urmatorul, aceasta perioada variand intre minimum 9 si cel mult 14 ani.
Cel mai recent Maximum Solar a avut loc in anul 2000, iar oamenii de stiinta ai NASA cred ca urmatorul se va consuma in 2012 si va fi cel mai "prolific" din 1958 si pana astazi. Atunci, cu peste o jumatate de secol in urma, aurora boreala i-a uluit pe locuitorii Mexicului, deasupra caruia a aparut in trei randuri. Tot specialistii NASA considera ca luminile nordului ce ar putea aparea pe cer in mai putin de doi ani ar putea deveni vizibile inspre sud cel putin pana in orasul Roma.
Ca o dovada suplimentara in sprijinul teoriei intensificarii vanturilor solare sunt interpretate si imaginile captate de fotograful islandez Orvar Thorgiersson, din Reyjavik. Barbatul, in varsta de 35 de ani, fotografiaza din 2007 luminile nordului si, de la an la an, instantaneele obtinute ilustreaza un colorit si o raspandire tot mai accentuate ale acestora. Orvar crede ca in 2012 vor aparea pe cer scene care nu ar putea fi descrise in cuvinte.
Fotografii de Orvar Thorgeirsson

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu