miercuri, 15 decembrie 2010

Padurea Białowieża, Polonia

Situat in bazinul hidrografic al Marii Baltice si al Marii Negre, intre Polonia si Belarus, acest areal impadurit imens, format din plante perene si foioase este gazda unui remarcabil mediu natural pentru animale salbatice, incluzand mamifere rare cum ar fi lupul, rasul si vidra si pentru cei aproximativ 300 de bizoni europeni.

Parcul cuprinde aproximativ o zecime din intreaga Padure Białowieża, ce incanta printr-o larga varietate de specii de flora si fauna tipica Europei de Vest si de Est.

Parcul protejeaza o parte dintre ultimele si cele mai vaste paduri mixte (fag pin, stejar, arin si molid) ce au supravietuit pe continentul european. Padurea dateaza din 8000 i.Hr. si este singurul exemplar originar al padurilor ce acopereau odata o mare parte a Europei. Aproape 90% din parc este acoperit paduri virgine mixte de conifere si foioase.


Białowieski National Park este cel mai vechi parc naţional din Polonia si unul dintre cele mai vechi din Europa. Acesta a fost integrat in Rezerva forestiera din 1921, dar oficial declarat Parc Naţional in 1932. in 1947 a fost restaurat ca Białowieski National Park. La un moment dat proprietate a regilor polonezi, Padurile Białowieski au rezistat pana astazi intr-o forma aproape neschimbata. Este, fara indoiala, cea mai valoroasa zona naturala din zonele joase europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu