marți, 21 decembrie 2010

Turnul din Taiwan proiectat de un arhitect roman

Stefan Dorin, un arhitect din Romania, a castigat concursul pentru proiectarea Turnului din Taiwan, o cladire cu o inaltime de cel putin 300 de metri, care ar trebui sa devina un nou simbol al tarii asiatice.

Proiectul lui Stefan Dorin a devansat celelalte 236 de propuneri venite din 25 de tari , juriul, format din arhitecti din Taiwan, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Japonia, considerandu-l "modern si gratios".

In afara de sansa de a proiecta turnul, arhitectul roman a mai castigat si un premiu de patru milioane de dolari taiwanezi (125.000 de dolari americani).

Turnul va fi mai putin inalt decat centrul financiar Taipei 101, un zgarie nori cu o inaltime de 508 metri, dar va fi cea mai inalta cladire din Taichung, al treilea oras ca marime din aceasta tara.

Turnul Taiwan va semana cu un turn de televiziune, va avea o terasa, un muzeu, un restaurant si cateva spatii de birouri, iar pe exterior vor glisa ca niste uriase ascensoare opt zeppeline (8 este numarul taiwanez norocos). Constructia ar urma sa demareze in 2012.

Proiectul seamana cu rodul imaginatiei unui scriitor SF, pare ca leviteaza, dar aceasta cladire bizar de frumoasa, dotata cu observatoare plutitoare, chiar urmeaza sa prinda viata in 2014. Noul turn dotat cu "frunze" umplute cu heliu va fi simbolul si bijuteria orasului Taichung, cat si un superb punct de observare asupra orasului si a Stramtorii Taiwan, cea care separa insula de China continentala.

Sursa: http://www.deluxe-lifestyle.ro si mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu