marți, 22 februarie 2011

Caii salbatici din Delta Dunarii


In Delta Dunarii traiesc circa 4.000 de cai salbatici.

„In perioada 2007-2008, am reusit sa numar 3.540 de exemplare, in cadrul a trei proiecte stiintifice“ – spune doctorul veterinar Stefan Raileanu, de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare „Delta Dunarii“. Ei sunt urmasii unor cai eliberati prin anii 1980 de la o ferma zootehnica din Sfantu Gheorghe, care exporta animale in Italia.

Dupa 30 de ani, caii s-au inmultit foarte mult. Silvicultorii tulceni se plang ca acestia, alaturi de miile de bovine semisalbatice si zecile de mii de porci ai localnicilor, devoreaza lastarisul din zonele strict protejate din Delta, facand pagube de miliarde de lei anual.

Niciunul dintre programele de ecoturism propuse de diverse fundatii pentru protectia animalelor care vizau sa „vanda“ ca atractii turistice caii salbatici nu s-au concretizat. Pana si rangerii Parcului National Macin au preferat sa cumpere caii de rasa de la Herghelia Mangalia pentru ecoturism in parc.

Mihaela Eremia, de la Fundatia „Arca lui Noe“, a trecut, fara succes, pe la toti ministrii agriculturii din 2005 incoace, cu un proiect pentru „salvarea ultimilor cai salbatici din Delta Dunarii si a unor specii protejate, precum si dezvoltarea de metode de generare de venituri alternative pentru locuitorii din zona“.

„Acesti cai sunt o comoara zootehnica, o baza genetica importanta, care ar putea repara tot ce pierd rasele specializate, transmitand caractere pe linie de adaptabilitate rapida, rezistenta la boli, sete si foame, capacitate de efort îndelungat. Ei reprezinta un laborator viu, o baza de cercetare extraordinara“ – spune doctorul veterinar Stefan Raileanu.
Text: Catalin Gruia
http://www.natgeo.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu