marți, 22 februarie 2011

Sydney Opera - Simbolul Australiei

Cladirea Operei din Sydney, situata in varful unui promotoriu ce strajuieste portul orasului Sydney, Australia, este una dintre cele mai distincte si celebre cladiri ale secolului XX, proiect, design si realizare a arhitectului danez Jørn Utzon. Este astazi considerata simbolul unui oras, Sydney, al unei tari si al unui continent, Australia.

Dar opera din Sydney este remarcabila si din alt punct de vedere: este complet unica. Nu se incadreaza in nici o categorie stilistica sau cronologica. Nici una din celelalte cladiri ale lui Utzon – biserici, cladiri guvernamentale, case – nu seamana cat de putin cu aceasta, iar acei arhitecti contemporani care se straduiesc sa imite stilul acestei cladiri intotdeauna proiecteaza constructii care dau impresia de diletantism comparate cu Opera din Sydney. Este cu siguranta o cladire moderna, dar modernismul expresionist al acesteia nu cadra deloc cu stilul international rectiliniar al epocii. Desigur, localizarea aduce si ea un enorm ajutor, asezarea ei la capatul unui promotoriu, inconjurata de apa din trei parti, fiind exploatata la maximum de Utzon.

Opera din Sydney, desi trebuia sa fie terminata cu mult inainte, conform planificarii initiale, a fost inaugurata abia la 20 octombrie 1973, de catre regina Elisabeta a II-a, cu Simfonia a 9-a de Ludwig van Beeethoven. Aceasta nu a fost insa prima reprezentatie de la Opera din Sydney — inaintea inaugurarii, pe data de 28 septembrie 1973, a fost sustinut un spectacol cu Razboi si pace de Serghei Prokofiev, iar pe 29 septembrie a avut loc, in Sala de concerte, un spectacol al Filarmonicii din Sydney.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu