vineri, 11 martie 2011

Camera Amore e Psiche Palazzo Te, Mantova, Italia

La Mantova, un orasel fascinant din nordul Italiei, am fost invitata sa vizitez un Palat deosebit.
Palazzo del Te sau Palazzo Te este un palat aflat in suburbiile orasului din nordul Italiei. Acest palat este un exemplar deosebit al stilului manierist de arhitectura, capodopera celebra a arhitectului Giulio Romano, unul dintre elevii lui Rafael.

Palatul Te este o cladire simpla, patrata, construita intre anii 1524-1534 pentru Federico II Gonzaga, marchiz de Mantova. Acesta a decis construirea unei resedinte pe Isola del Te, aflata chiar in afara zidurilor orasului pe care il conducea.

Palatul are numeroase camere, fiecare servind unui scop bine definit. Eu am fost impresionata de Camera di Amore e Psiche - Sala Iubirii si a Sufletului, o sala ale carei picturi ilustreaza povesti de iubire minunate.
Este camera ce ofera cea mai somptuasa ambianta, destinata sa primeasca doar oaspeti ilustrii la banchetele si cinele organizate la palat.

Cele 22 de scene pictate de Giulio Romano la Palatul Te sunt inspirate de celebrele Metamorfoze ale lui Apuleio, scriitor latin al secolului II d.Hr.
Tema centrala a intregului ansamblu decorativ este Iubirea – cea mai puternica
divinitate intre zei, temuta chiar si de Jupiter.

Pe pereti sunt pictate alte povestiri mitologice, care ilustreaza iubiri imposibile, neimpartasite, tragice, contrastante. Numeroase sunt relatiile dintre zei si pamanteni (Venus si Adonis, Bacchus si Ariadne, Jupiter si Olympia), dar si pasiunile nascute intre zei (Marte si Venus, Acis si Galatea) si, de asemenea, intre oameni si animale ( Pasiphae si taurul).

Peretii dinspre sud si vest integreaza vizitatorul in pregatirea unui banchet somptuos la care participa zeitatile. Protagonistii sunt Cupidon si Psyche, alaturi de fiica lor, Voluptatea. Seamana cu banchetul ce a avut loc pe insula lui Venus, astfel cum sunt descrise in textul umanist Hypnerotomachia Poliphili, in mod ideal, comparata cu insula Te.

Chiar daca nu exista o legatura logica intre toate episoadele, putem considera ca interpretarea artistica sustine o relatie intre temele picturilor si viata personala a clientului. Se pare ca exista o paralela intre pasiunea lui Cupidon pentru Psyche, iubire interzisa de mama lui Cupidon si iubirea lui Frederick pentru Isabella Boschetti, careia i s-a opus mama lui Gonzaga, Isabella d'Este. Dar paralela exista chiar si in dragostea lui Zeus pentru Olimpia, deoarece Isabela Boschetti era casatorita.

Somptuozitata decoratiilor nu consta doar in varietatea subiectelor dar, de asemenea, si in tehnicile utilizate. Peretii, pictati in fresca, prezinta finisaje in tempera si stucaturi superbe. Plafonul este fabricat dintr-o structura din lemn, acoperita de un strat subtire de ipsos si decorat cu picturi in ulei, in culori stralucitoare si de o intensitate cromatica fascinanta. Pe tavan, stucaturi aurii elaborate incadreaza diferitele scene.

O poveste fascinanta, aceea dintre Iubire si Suflet, spusa desavarsit prin intermediul picturii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu