luni, 18 aprilie 2011

Castele de poveste din Scotia

Scotia: 3000 de castele - probabil mai multe decat oricare alta tara din Europa. Sute de castele magnifice impanzesc teritoriul Scotiei si nici macar locuitorii Marii Britanii nu stiu de existenta acestora. Castelele din Scotia variaza de la resedinte regale sau ale unor clanuri stravechi, la avanposturi militare cu sute de camere si pana la resedinte fortificate sau ruine abandonate.

Nu castelele in sine isi lasa amprenta in mintea turistilor, ci peisajele pe care le completeaza. Sunt putine locuri in lume unde spiritul creator al omului se imbina atat de frumos cu natura - o natura uimitoare dar, uneori, si foarte ostila - ca sa creeze unele dintre cele mai frumoase si romantice peisaje din lume.

In multe cazuri, castelele din Scotia sunt inca locuite, insa de familii mai putin bogate decat cele de odinioara, iar aceste activitati reprezinta o sursa de venit suplimentara, atat de necesara repararii si pastrarii tezaurului national.

Castelul Edinburgh
Unii scotieni vor spune ca fortareata din Edinburgh, atractia numarul 1 din Scotia, nu ar trebui inclusa deloc in aceasta lista, alte castele fiind mult mai frumoase. Castelul din Edinburgh – aflat in centru orasului, domina capitala de pe colina vulcanica unde a fost ridicat, fiind locul cel mai vizitat din Scotia.

Castelul permite privelisti asupra capitalei Scotiei pe care nici un alt punct inalt din oras il poate oferi. Fortareata de pe Castle Rock (vulcanul stins pe care e construit castelul Edinburgh) este fix in mijlocul orasului. Castelul gazduieste evenimente celebre ca Edinburgh Military Tattoo (parada militara ce are loc in fiecare seara din august) si artificiile care acompaniaza concertul de muzica clasica ce marcheaza finalul Festivalului International Edinburgh (supranumit Concertul de Artificii)
Castelul din Cawdor
Castelul din Cawdor aflat in nordul Scotiei, a cunoscut celebritatea gratie lui Shakespeare si...Macbeth.
Castelul Kilchurn
Situat pe malul lacului Awe, la baza lui Ben Cruachan, castelul Kilchurn este de o frumusete rara. Este una dintre cele mai romantice ruine din Scotia. Farmecul sau se datoreaza in principal izolarii si, uneori, atmosferei cetoase ce-l inconjoara. Izolarea sa, insa, a pus probleme serioase vizitatorilor in ultimii ani.

Castelul Tioram
Castelul Tioram este una dintre bijuteriile ascunse ale Scotiei. Castelul e construit pe o insulita din Loch Moidart, un lac superb, cu deschidere la mare, de pe coasta de vest a Scotiei. Aici s-au filmat scene din filmele Highlander III si Highlander: Endgame.

Castelul Tioram este accesibil doar la reflux si doar cu piciorul, atunci cand apa se retrage de pe limba de nisip ce leaga insula de mal. Accesul spre castelul de la Loch Moidart se face printr-un drum rural ingust, prevazut cu refugii, ce se rupe din drumul principal in apropiere de localitatea Blain.
Castelul Eilean Donan
Situat pe o insulita din Loch Duich, nu departe de Kyle of Lochalsh si podul care leaga insula Skye de insula principala (mainland), castelul Eilean Donan reprezinta pentru multi turisti doar o oprire de 5 minute in drumul spre Skye, Lochcarron sau Wester Ross.

Castelul Stirling
Castelul e construit pe o stanca vulcanica si este o fortareata magnifica. Un avanpost militar important de-a lungul secolelor, Stirling pare a fi mult mai mare decat castelul Edinburgh. O vizita aici este si mult mai incitanta.
Interesante sunt zidurile exterioare de aparare si French Spur, cu tunurile sale ce dau spre Podul Vechi din Stirling in vale si Monumentul lui Wallace in departare.

Alte castele din Scotia ce merita vazute

N-am avut loc sa includ si urmatoarele castele in lista de mai sus, cu toate ca si acestea merita din plin o vizita: castelul Dunnottar - o fortareata de necucerit construita pe o stanca inalta si abrupta, inconjurata din trei parti de Marea Nordului; castelul Tantallon - acum doar o ruina, Tantallon e construit pe coasta stancoasa a Scotiei de la Marea Nordului si tine de urat vulcanului stins Bass Rock, acum una dintre cele mai mari colonii de pasari din Europa; castelul Duart - un simbol pentru localnici si un reper pentru pasagerii de pe feribotul ce vine de la Oban ca sunt aproape de insula Mull; castelul Stalker - aflat pe o insulita izolata in Loch Laich, castelul este accesibil doar cu barca insa se vede foarte bine de pe mal.

Daca va plac mai mult castelele impozante, construite pentru a fi resedinte luxoase, si nu fortarete, atunci va pot recomanda castelul Dunrobin, din Sutherland; castelul Floors, Borders; castelul Culzean, Ayrshire; castelul Glamis, Angus; castelul Blair Atholl, Perthshire.
Sursa: www.scotia.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu