joi, 14 aprilie 2011

Coasta de Fildes – comori depasite de conflicte


Cote d'Ivoire (Coasta de Fildes), situata langa Golful Guineei din Africa de Vest, intre Ghana si Liberia, este independenta din 1960 si faimoasa pentru exporturile de cafea, cacao si ulei de palmier.

In putine locuri din lume veti mai gasi o varietate etnica si lingvistica atat de mare.
Akar, Kron, Nzima, Hone, Voltaic si Malinke sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute natii din Coasta de Fildes. Se spune chiar ca fiecare localnic din Coasta de Fildes are propria limba materna. Este insa doar un mit. Limba oficiala a tarii este franceza, hainele au specific tropical - pelerina de ploaie in zilele umede si palarie de paie cand arde soarele puternic.

Cei mai interesanti raman totusi oamenii, cu arta lor africano-franceza, muzica, istoria si cultura atat de amestecate. Ei sunt cei care pun cel mai mare pret pe natura.

Parcul National Tai este printre ultimele zone de paduri virgine ramase in Africa de Vest. Aici copacii cresc pana la 50 de metri inaltime, cu trunchiuri masive si radacini intortocheate, imense. Pomii-turn, lianele atarnatoare, cararile inguste si viata salbatica, dar linistita, creeaza unul dintre cele mai incantatoare peisaje din Africa.

Parcul este o zona foarte umeda si ploioasa, asa ca cea mai buna perioada pentru o vizita este anotimpul secetos, din decembrie pana in februarie.
Daca vreti sa faceti turul Tai-ului, aveti nevoie insa si de un permis de la Ministerul Apelor si Padurilor din Abidjan. Dar ploaia si formalitatile sunt mici obstacole pe langa excursia in sine, la care se aboneaza, de obicei, numai aventurierii profesionisti.

Yamoussoukro este un fel de replica a Romei, dar inconjurat de jungla. Este un tinut bizar si foarte viu, locul unde nu mai putin de 8 autostrazi se intrepatrund. Strazile, luminate de zeci de mii de felinare, merg pana adanc in jungla. Nu mai exista un loc asemanator in toata Africa.
Yamoussoukro a devenit capitala Coastei de Fildes in 1983. In perioada anilor '60, presedintele Houphouet-Boigny a inceput sa investeasca foarte mult in Basilique de Notre Dame de la Paix, o catedrala asemanatoare cu San Pietro din Roma. Basilique de Notre Dame de la Paix este rezultatul vanitatii unui conducator si tragedia istoriei africane, pentru ca, desi este unul dintre cele mai mari lacasuri de cult din lume (cel mai mare la momentul in care a fost construit), oamenii sunt putin ospitalieri, iar turistii din ce in ce mai putini. Catedrala este totusi o minune arhitecturala, cu vitralii si amanunte din filigran lucrat manual.Pana in 1983, capitala tarii era la Abidjan, un oras cosmopolit, intins de-a lungul coastei. In Abidjan, Le Plateau este cartierul cu cele mai fine restaurante, Treichville este al doilea cartier ca importanta, iar Adjame este recunoscut pentru pietele sale, precum si pentru faptul ca ziua este o zona foarte sigura pentru turisti. Din turnul catedralei St. Paul se poate admira orasul, iar Parc du Banco este o rezervatie-padure numai buna pentru o plimbare de dupa-amiaza.

Parcul National Comoe ramane totusi locul ideal daca vrei sa observi minunatiile vietii salbatice. Aici se plimba nestingheriti lei, elefanti, hipopotami, maimute, antilope si mii de specii de pasari. Acest parc nu a fost accesibil din cauza razboiului civil, dar acum este deschis publicului, cu conditia ca turistii sa viziteze mica jungla cu masina.

Regiunea Man se afla in vestul Coastei de Fildes. Acest loc nu trebuie ratat daca vreti sa va intoarceti din vacanta si cu cateva suveniruri autentice - masti lucrate manual de triburile locale. Orasul este situat pe un grup de dealuri, chiar langa muntele Tonkoui, unde se afla si al doilea cel mai inalt varf din tara. Tot aici, puteti vizita La Cascade, care se ascunde intr-o mica padure de bambusi, la vest de Man.


Nimeni nu produce o mai mare varietate de masti din lemn decat locuitorii Coastei de Fildes. Pentru bastinasi, mastile sunt folosite in reprezentarea sufletelor celor morti. Cel care are masti este cel care detine puterea in familie. Si numai cei instruiti au voie sa le poarte. Pentru ceilalti este periculos pentru ca, dupa spusele africanilor, fiecare masca are sufletul ei, iar acesta te poate domina daca nu esti suficient de puternic.

PS: Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza ca exista un pericol iminent sa izbucneasca un razboi civil in Coasta de Fildes si recomanda cetatenilor romani care se afla acolo sa paraseasca neintarziat aceasta tara. Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, isi asuma raspunderea integrala pentru faptele lor.
Sursa: http://www.zf.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu