marți, 12 aprilie 2011

Ochiul Saharei, Mauritania


In cadrul misiunii spatiale americane Gemini IV din 1965, astronautii Jim McDivit si Ed White au descoperit, orbitand Pamantul, o formatiune geologica foarte ciudata in Desertul Sahara, pe teritoriul actual al statului Mauritania. Aceasta a luat numele de “Ochiul Saharei” datorita formei sale bizare.

Cunoscuta si sub denumirea de Structura Richat, aceasta formatiune circulara, asemenatoare unui glob ocular a fost considerata la inceput craterul unui meteorit. Formatiunea cu un diametru de 50 de kilometri ar putea sa nu fie altceva decat un afloriment stancos produs prin eroziune sau un dom vulcanic, un artefact geologic situat in mijlocul desertului Maur Adrar.Cele mai noi misiuni spatiale il folosesc ca pe un punct topografic, entuziastii aventurieri cu masini de teren il considera "locul lor de joaca", iar cercetatorii dezbat inca pe marginea originilor sale.
Teoria impactului cu un meteorit nu explica aplatizarea podelei "craterului", asadar acceptata la scara larga ramane explicatia eroziunii, care ar fi "decojit" gradual straturile de roca, creand actuala forma. In mod total surprinzator, exista chiar si un soi de complex, un hotel in mijlocul Structurii Richat. Nimic luxos, dar adecvat turistilor si calatorilor nepretentiosi care ajung prin pustiul Saharei vestice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu