vineri, 27 mai 2011

Hong Kong - un model feng shui

Hong Kong-ul este un oras de o bogatie fenomenala. Locuitorii din Hong Kong pun bogatia extraordinara a orasului pe seama excelentei sale pozitionari in conformitate cu principiile feng shui. Piscul Victoria vegheaza asupra orasului, ocrotindu-l din spate, in timp ce portul din fata atrage bani. In acest caz, apa este sursa bogatiei orasului atat in realitate, cat si la nivel simbolic. Portul are forma unei pungi cu bani cu o gura ingusta, astfel incat bogatia poate intra fara se scurga din nou. De asemenea multe cladiri orientate spre coasta au fost proiectate special de arhitecti alaturi de maestri feng shui, pentru a a arata si functiona ca niste magneti, atragand bogatia din apa.

Se pare ca are efect, intrucat portul freamata de agitatia navelor comerciale, de operatiunile de export ce se desfasoara aici si de tot soiul de afaceri la nivel mondial care fac orasul din ce in ce mai infloritor. Relatia dintre feng shui si avere poate fi observata foarte bine in cladirile imense ale firmelor multinationale. Sediile centrale ale marilor banci din Hong Kong, sunt un exemplu binecunoscut al aplicarii principiilor feng shui la o scara mai mare.

Cunoscut ca una dintre cele mai impresionanate si mai avansate din punct de vedere tehnic dintre cladirile zgarie nori, sediul de 47 etaje al Hong Kong & Shanghai Banking Corporation din Hong Kong a fost proiectat si construit in acord cu cele mai stricte principii feng shui.

Multi vizitatori se minuneaza vazand unghiul bizar al lifturilor care urca la nivelul strarzii pana la etajul principal al bancii. Scarile rulante par sa fi fost puse acolo la intamplare, dar de fapt scopul lor este tocmai acela de a dirija chi-ul si bogatia in mod uniform prin intreaga structura. Mai mult decit atat, nu este un accident faptul ca fata principala a cladirii este orientata spre ocean, spatele fiind flancat de Virful Victoria: o pozitie care confera gigantului financiar toate beneficiile specifice formelor de relief din apropiere. Muntele ofera sprijin si protectie pentru afacerile corporatiei, in vreme ce oceanul invita bogatia sa invadeze cladirea.


Insula Hong Kong a fost denumita “Stanca golasa” de catre chinezi, pentru ca in Antichitate se credea ca are Feng-shui rau – devenise fief al piratilor asiatici. Lucrurile nu s-au schimbat nici dupa 1842, cand a fost preluata de britanici, dimpotriva, s-a degradat si mai mult. Abia in secolul al XX-lea, cand centrul comercial s-a mutat in mijlocul insulei (in fata avea apa, iar in spate era sustinut de munti) orasul a inceput sa prospere.

Cel care calatoreste in Hong Kong va fi surprins sa gaseasca aproape in toate magazinele urme de feng shui el fiind incarcat de istoria feng shui.
Sunt insa des intalnite simboluri Ba Gua, fanatini arteziene, paznici simbolici la intrari, clopotei de vant, oglinzi asezate in diferite feluri, acavarii sau alte obiecte feng shui.

Toate constructiile noi din Hong Kong nu sunt urmarite numai de arhitecti, ingineri, bancheri dar si de catre un specialst in feng shui. Chiar si pentru restaurari, deschiderea de noi filiale comerciale si imbunatatirea afacerilor in general, este consultat in mod obisnuit un maestru feng shui.

Directorii care consulta un expert Feng shui, argumenteaza ca fac acest lucru in interes comercial, cu toate ca ei nu inteleg toata lucrarea tainica a acestei arte. La urma urmelor spun ei, au facut o investitie majora si daca o mica cheltuiala suplimentara pentru un sfat de acest gen reduce riscul unui esec, de ce sa nu o faca.
Nu costa putin o expertiza feng shui a unui birou, casa, apartament, magazin, teren sau edificiu, o consultatie poate sa ajunga de la cinci sute la cinzeci de mii de dolari.
Se spune ca maestrul feng shui care a fost consultat la construirea noului sediu al bancii Bank of Hong Kong, care a fost mult timp cel mai inalt edificiu din Asia si cel mai scump din lume, a primit un million si jumatate de dolari pentru munca sa.

Observarea edificiul Bank of China surprinde prin feng shui-ul agresiv care nu a fost intamplator. Chinezii au deschis banca in cea mai favorabila zi a secolului 08/08/1988 pentru ca numarul 8 inseamna avutie in dialectul cantonez. Multe din hotelurile din Hong Kong au folosit feng shui pentru a avea succes. Hotelul Mandarin din centru are usile construite la un unghi anume fata de strada, pentru a impiedica spiritele sa intre.

Hotelul Peninsula, construit in 1928 unul dintre cele mai prestigioase hoteluri din Hong Kong, are forma unui magnet pentru a atrage energia pozitiva de la portul din fata sa.
Un mare complex comercial din apropiere, Ocean Centre, are aceeasi forma de magnet indreptata spre port. Cladirea a fost construita astfel pentru a atrage banii si norocul inspre complex.

Multe hoteluri din Hong Kong, Taiwan si Singapore au toate coloanele din holuri acoperite cu oglinzi, pentru a elimina problemele cauzate de colturile ascutite.
O rezolvare intersanta s-a dat unei probleme identificate de experetii feng shui la Hotelul Regent din Hong Kong. Au existat temeri ca va bloca vederea catre port de la Kowloon. Mai mult, s-a crezut ca noua cladire ii va impiedica pe cei 9 dragoni (kowloon inseamna 9 dragoni) sa ajunga in port la apa. Administratia a rezolvat aceasta problema construind un atrium imens de sticla prin care se vede portul.

Exista mai multe zone in Hong Kong pe care expertii feng shui le-au considerat a fi cele mai bune dintre toate. Banca Hong Kong si Shanghai ocupa astfel de zone si totusi au fost adusi experti feng shui la toate etapele de proiectare si constructie pentru a-si exprima parerea. Chiar si pozita ascensoarelor a fost usor modificata pentru a se armoniza cu restul cladirii.

Primul guvernator general chinez al Hong Kong-ului, dl. Tung Chee-hwa a refuzat sa se mute in biroul si resedinta destinate guvernatorului general deoarece a simiti ca feng shui-ul din cladirea respectiva era deficitar. Printre alte lucruri a observat ca de pe o cladire invecinata coborau sageti otravite ce pareau ca se indreapta direct spre biroul guvernatorului general. Tung si-a angajat un maestru feng shui ca sa-i investigheze birourile pe care si le-a ales in Centrul de Finante Asia Pacific. "Ma simt confortabil intr-un loc doar in momentul in care expertul feng shui il aproba" a spus Tung.
Sursa: http://www.armoniafengshui.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu