luni, 23 mai 2011

Martinica – un pic din Franta in Caraibe

In Martinica regasesti marea cultura franceza imbinata cu un peisaj magnific, cu paduri tropicale, plaje cu nisip negru la nord si plaje aurii in sud. Iar poate cea mai buna veste este ca vara dureaza un an de zile!

Martinica este o insula franceza a Caraibelor, parte din arcul Antilelor, un lant vulcanic ce delimiteaza Oceanul Atlantic de Marea Caraibelor. Insula face parte din Uniunea Europeana, ca o regiune ultraperiferica.

Martinica este o insula a contrastelor, vegetatie luxurianta si munti care iti taie respiratia. Indigenii numeau Martinica „Insula florilor” si asa a ramas pana astazi. Vegetatia luxurianta include hibiscus, poinsettia, cocotieri, palmieri si mango. Aproape orice fruct poate creste pe aceasta insula, inclusiv ananas, avocado, banane si papaya.

Viata pe insula sta sub semnul veseliei si al bunei dispozitii. Muzica este nelipsita, carnavalul dureaza 5 zile, sunt organizate distractii zilnice (lupte de cocosi, in arenele Pitts, lupte intre serpi si manguste, etc). Pentru iubitorii distractiilor nautice, oferta este una foarte generoasa. Pentru descoperirea recifurilor, a faunei si florei marine puteti face diving, minicroaziere. Alizeele, care bat tot timpul anului, va ofera cele mai potrivite valuri pentru windsurfing; plajele va pun la dispozitie si hidrobiciclete sau ski-jet-uri.

Plajele de pe insula sunt variate, de la cele de pe coasta Caraibelor, pana la cele de pe coasta Atlanticului, cu nisip alb si multe golfulete in care puteti inota in siguranta. Martinca reprezinta destinatia de vis a celor mai multi turisti, nu numai francezi, raiul tropical cu vegetatie bogata si vesnic verde, cu plaje linistite si izolate si cu conditii ideale pentru scufundari in apele oceanului, in care se ascunde o lume plina de viata si de culoare.

Vizitatorii sunt fermecati de atmosfera din centrul turistic Trois-Ilets, de silueta vulcanului Mont Pelée care domina peisajul din jurul fostei capitale a insulei, Saint Pierre, si nu in ultimul rand de excelentul rom local. Martinica e o insula fascinanta, despre care se poate spune ca este un vestigiu al trecutului colonial si o bucatica din Franta in Caraibe.


Este un amestec unic de buticuri si brutarii tipic franceze, de centre turistice moderne cu hoteluri de lux, de plaje umbrite de plamieri in apropierea valurilor stralucitoare ale oceanului si de vegetatie tropicala luxurianta, care incanta ochiul cu explozia ei de culoare.

Fort de France
Capitala Martinicai este un oras frantuzesc cu strazi inguste care ii dau un sarm aparte. La Savane este parcul central al orasului, care poate fi vizitat atunci cand doriti sa scapati de aglomeratia si agitatia orasului. Alte obiective turistice ale capitalei ce merita vizitate sunt: Biblioteca Schoelcher construita in stil baroc, poarta numele lui Victor Schoelcher - personalitate importanta in abolirea sclaviei din Franta coloniala.

Catedrala Saint-Louis ce impresioneaza prin inaltimea turnului cu clopot de 59m. Muzeul Modei si al Carnavalului unde sunt expuse colectii de costume de carnaval. Fortul Saint Louis, construit in anul 1638 din lemn si intarit mai tarziu cu santuri cu apa si piarta. Cladirea Prefecturii construita in forma de U si care este decorata in interior cu picturi apartinand lui Paul Mascart. Palatul Justitiei construit in 1907 ce are in fata statuia emblematica a lui Victor Schoelcher. Muzeul Pre-Columbian, unde sunt expuse artefacte preistorice ale Indienilor Arawak, ale Indienilor Carib precum si exponate ale vietii contemporane pe insula. Muzeul Costumelor Traditionale, localizat la marginea orasului, adaposteste o impresionanta colectie de costume traditionale.

Trois Ilets
Se poate ajunge aici cu masina, dar si cu ferry-boat-ul din Fort-de-France. In acest oras puteti vizita Muzeul Pagerie, situat in locul unde s-a nascut Imparateasa Josephine. In apropiere de cel mai renumit club de golf se afla parcul din Trois-Iletes unde se organizeaza numeroase evenimente culturale si muzicale. Nu trebuie sa pierdeti nici Muzeul Trestiei de Zahar.
Saint-Pierre
Orasul Saint-Pierre este prima capitala-oras a Martinicai cunoscuta sub denumirea de “Micul Pompei al Caraibelor”. Acest oras prezinta interes turistic deoarece in anul 1902 a fost complet distrus de eruptia vulcanului Pelee. Raul cu lava fierbinte a facut 30 000 victime. A fost un singur supravietuitor, pe numele sau Cyparis, un prizonier, care a fost protejat de zidurile groase ale celulei sale.

O gura de rai
Apa de un turcoaz ametitor, nisipul fin, razele mangaietoare ale soarelui, adierea vantului coborand din palmier... Ce sa-ti doresti mai mult de atat? Poate doar sa ramai cat mai mult acolo!
Surse: http://www.iturism.ro, http://www.benessere.ro

Un comentariu:

Unknown spunea...

Martinique , o insula frumoasa ! Ai descris frumos , citind toti vor visa sa ajunga acolo . Eu locuiesc acolo de 4 ani si atunci cand vin in tara ( Timisoara ) pentru cateva luni pe an , mie dor de soarele si linistea de acolo :)

Trimiteți un comentariu