marți, 17 mai 2011

Palatul Topkapi, Istanbul

Palatul Topkapi, Istanbul, Turcia, a fost comandat de catre sultanul Mehmet al doilea in 1459 si terminat in numai 6 ani. Este simbolul si centrul Imperiului Otoman, localizat intre golful Cornul de Aur si Marea Marmara, cu o vedere superba asupra stramtorii Bosfor.

Forma finala a edificiului ocupa o suprafata de 700 m² si era inconjurata cu ziduri inalte, lungi de 1400 m, prevazute cu mai multe porti – Otluk, Demir si Poarta Imperiala. Dupa domnia lui Mehmed al II-lea Cuceritorul, palatul s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, ajungand ca un orasel in sine, un complex de cladiri si anexe. Poarta Imperiala era situata imediat in apropierea moscheii Sf. Sofia, la care se ajungea trecand prin patru curti, inconjurate de edificii diverse.

In interior pot fi vazute : biserica Hagia Eirene, Muzeul de Arheologie, Haremul Imperial, Turnul Justiției, pavilionul Sfintei Mantii (care conține ramasițele profetului Muhammad), pavilioane si gradini, grajduri si trezoreria.
Cuvantul „harem” insemnand „tabu” sau „interzis” a fost folosit in conceptul de familie in societatea islamica. Haremul este un loc privat si interzis din cadrul palatului otoman unde locuia dinastia. Haremul din Palatul Topkapi are aproximativ 300 de camere, 9 bai turcesti (hammam), 2 moschei, un spital si o spalatorie.



Palatul Topkapi se numara printre acele monumente care apartin „zonei istorice a Istanbulului”, care a devenit patromoniu mondial UNESCO in 1985, considerat drept „cel mai reusit exemplu de complexe de palate din vremea Imperiului Otoman”.

Un comentariu:

Trimiteți un comentariu