miercuri, 4 mai 2011

Praga in cateva cuvinte

Praga, capitala Republicii Cehe si a Boemiei, este un oras de poveste, unul dintre cele mai frumoase orase din Europa si poate din intreaga lume.

Este supranumita Praga mater urbium ("Mama Oraselor"), "Orasul celor o suta de turnuri", "Orasul de aur “, Orasul magic”sau “Parisul estului”.

Praga – este orasul in care s-au nascut Albert Einstein, Mozart, Kepler, Dvorak, Kafka si Jan Hus.

Ce ne place in Praga:

Castelul Praga reprezinta cel mai mare complex medieval din Europa avand 570 metri lungime si o suprafata de 7,28 de hectare si reprezinta atractia cea mai importanta din Praga.

Palatul Lobkowicz este situat in partea de est a Castelului Praga si este unul din cele mai frumoase locuri culturale din Praga. Palatul a fost construit in sec al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz.

Cel mai faimos pod al orasului este Podul Carol, datand din secolul XIV si impodobit cu 30 de statui faimoase, ce intruchipeaza personaje biblice si sfinti.

Din 1992, centrul istoric al Pragai a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial. Centrul Vechi include numeroase monumente precum faimosul ceas astronomic asezat in Piata Centrala, Teatrul Neoclasic unde piesa Don Giovanni de Mozart a fost pusa pentru prima data in scena, precum si numeroase biserici si Primaria.

Cartierul evreiesc sau Josefov, numit asa dupa imparatul Iosif II, parte din vechiul cartier evreiesc este renumit pentru sinagogile bine conservat, un fapt unic in intreaga lume.

Partea noua a orasului a fost contruita ca si o extensie a vechiului oras, in secolul XIV. In prezent are un aer modern, in ciudata tuturor secolelor care au trecut. Merita vizitata Piata Wenceslas langa Muzeul National.

Orasul de Jos, situat pe partea cealalta a raului fata de centrul orasului e ornamentat cu frumoase strazi si biserici, dintre care Biserica Sfantului Nicolae e cea mai faimoasa.

Biserica Sf. Nicolae din piata din centrul vechi este o biserica baroca construita intre anii 1732-1735. Interiorul bisericii a fost inspirat din interiorul bisericii de la Domul Invalizilor din Paris.

”Casa care danseaza” sau Ginger and Fred, referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers si Fred Astair - este una dintre cele mai fascinante expresii arhitectonice din Praga.

Vyšehrad un castel medieval care merita vazut. Se spune ca aici ar fi trait legendara printesa Libuse, cea care a rostit faimoasa profetie referitoare la Praga si la viitorul natiunii sale: "Vad un oras intins a carui glorie va ajunge la stele”.

Petřínská rozhledna o versiune mai mica a turnului Eiffel, asezat pe culmea dealului.

Anděl este un cartier modern cu multe magazine si restaurante.

Žižkov este un turn de 216 metri care ofera o foarte buna panorama a orasului.

Giganticul metronom este un monument urias ridicat in locul unui monument Stalinist.

Sinagoga Spaniola - ornamentata in stil arab.

Gradina Zoologica din Praga este una din cele mai mari gradini zoologice din Europa. Una din cele mai apreciate pavilioane este Jungla Indoneziana si Planeta Maimutelor unde puteti vedea o flora si o fauna specifica junglei.

Muzee in Praga:
Galeria Nationala a carei cele mai importante colectii se afla in Palatul Sternberg (Baroc), Manastirea Sfantul Gheorghe (Baroc si manerism) si in Palatul Veletržní (sec XIX si arta moderna). Primele doua se afla in castelul Praga.

Muzeul National, o asociatie de mai multe muzee. Cladirea principala se afla in Piata Wenceslas si e dedicata istorieii naturale. Alte aripi cuprind muzeele compozitorilor cehi Dvořák si Smetana, un muzeu farmaceutic si un muzeu etnografic.

Galeria orasului Praga e un muzeu de arta moderna, impartit in cateva cladiri, cele mai multe aflate in partea veche a orasului. Cladirea principala este Casa Inelului de aur, in Piata Orasului Vechi.

Muzeul de arte decorative din Praga detine cea mai mare colectie de sticlarie din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu