duminică, 12 iunie 2011

Andorra la Vella – capitala europeana “la inaltime”

150 de zile pe an de zapada, racoare cand Europa este sufocata de caldura, spa-uri superbe si magazine duty-free in care gasesti orice iti doresti. Poti sa refuzi un astfel de mix?

Andorra la Vella, capitala Principatului Andorra este situata in Pirineii estici, intre Franta si Spania. Aflat la altitudinea de 1.023 m, este cea mai inalta capitala a Europei si statiune de sporturi de iarna.

Principala industrie este turismul, desi tara castiga mult prin faptul ca este un paradis fiscal. In toata tara, 80% din PIB provine de la cei 10 milioane de turisti care ajung anual aici.

Andorra la Vella se afla in sud-vestul Andorrei, la confluenta a doua paraie montane, Valira del Nord si Valira del Orient, care formeaza Raul Valira.
Statul este una dintre zonele denumite Marca Hispanica create si aparate de Carol cel Mare in secolul al VIII-lea impotriva colonistilor mauri din Peninsula Iberica.

Orasul vechi al Andorrei La Vella, Barri Antic, este plin de strazi si cladiri care dateaza din aceasta perioada. Cea mai importanta cladire este Casa de la Vall — construita la inceputul secolului al XVI-lea — sediul parlamentului tarii din 1707.

Multi asociaza Andorra cu imensul spa Caldea. Interiorul este amenjat asemenea “Gradinilor suspendate din Babilon” iar dotarile sunt impresionante – lagune interioare, jacuzzi, piscine interioare si exterioare cu fantani si cascade, saune, bai romane si turcesti, hidroterapie, camere de relaxare.....un paradis al simturilor.


Andorra a devenit paradis fiscal la sfarsitul secolului al XX-lea, motiv pentru care in capitala s-au construit sedii moderne de banci si institutii financiare. Orasul s-a dezvoltat si ca statiune de sporturi de iarna, candidand chiar pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna din 2010.
Limba catalana este cea oficiala, desi sunt vorbite si spaniola, portugheza si franceza.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu