miercuri, 1 iunie 2011

Bukhara (Locul norocului), Uzbekistan

Situat pe Drumul Matasii, orasul a fost pentru mult timp un important centru comercial, educational, cultural si religios. Centrul istoric din Bukhara, cu ale sale numeroase moschei si madrasah - locuri de studiu, scoli teologice in care era predat “madhhab-ul” (jurisprudenta si lege islamica), a fost declarat de catre UNESCO ca loc de seama din Patrimoniului Mondial.

Bukhara este unul dintre cele mai vechi orase de pe teritoriul Uzbekistanului fiind situat pe un deal considerat sacru, acolo unde in trecut se aduceau ofrande zeilor pagani. Se crede ca orasul ar fi fost fondat in timpul lui Siyavushids care a domnit cu 980 ani inaintea lui Alexandru cel Mare, iar numele si l-ar fi luat de la "vihara" care in sanscrita inseamna "manastire".

Bukhara este orasul sfant al Asiei Centrale, gazda in trecut a peste 300 de moschei si 100 madrasah. In secolele 9 si 10 a fost inima religioasa si culturala a regiunii, orasul faimosului filozof si om de stiinţa Avicenna, precum si a poetilor persani Firdausi si Rudaki.

Potrivit UNESCO, „Bukhara este exemplul cel mai complet si nealterat al unui oras medieval din Asia centrala care si-a pastrat aura sa urbana pana in prezent”. Centrul orasului include aproximativ 140 de cladiri istorice si monumente, dintre care majoritatea sunt de natura religioasa. Locurile non-religioase din Bukhara cuprind mai multe bazaruri si caravanserai-uri.

Minaretul Kalan face parte din complexul arhitectural al orasului fiind frecvent intalnit sub denumirea de Turnul Mortii, fiindca aici erau executati calcatorii de lege. Acesta impresioneaza mai ales prin dimensiunile sale: 9 m diametrul la baza, 6 m in varf si 45.6 m inaltime. Turnul vegheaza moscheea omonima construita in secolul al XV-lea.

Mausoleul Ismail Samani este unul dintre obiectivele turistice cele mai stimate din Asia Centrala, si a fost construit ca loc de odihna intre anii 892 si 943.

Cetatea Ark este un complex de cladiri publice importante care a functionat ca resedinta a liderilor orasului. La vest de Ark dainuie inca din perioada araba Piata Registan intesata cu spatii comerciale improvizate. Din pacate singurul monument care a supravietuit intact este Bolo-khauz, din secolul al XVIII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu