sâmbătă, 30 iulie 2011

Stanca Gibraltarului – Fotografii unice

Spaţiere de la stânga la dreaptaPentru vechii greci, Gibraltarul era considerat a fi una dintre coloanele lui Hercule, care, in geografia lor, marcau capatul lumii.

Situata pe un promotoriu in sud-estul Peninsulei Iberice, la intrarea dinspre Marea Mediterana a Stramtorii Gibraltar, intr-o locatie care permite controlul asupra rutelor maritime intre Oceanul Atlantic si numeroase destinatii din Mediterana, si, partial, asupra rutelor care traverseaza stramtoarea, intre Europa si Africa, stanca Gibraltarului a avut si continua sa aiba o importanta strategica deosebita.

Exista dovezi ca Gibraltarul a fost locuit inca de pe vremea omului de Neanderthal, acum aproximativ 30.000 de ani. Stanca este o atractie turistica importanta, in special pentru britanici si pentru turistii aflati in statiunile din sudul Spaniei.

Stanca Gibraltarului este un monolit de calcar si are o inaltime de 426 de metri. In timp, apa de ploaie corodeaza calcarul, si stanca are peste 100 de pesteri.
Studiile geologice spun ca stanca s-a format acum aproximativ 200 de milioane de ani, in perioada Jurassicului, cand placa tectonica Africana s-a lovit de cea Eurasiatica, comprimand si ridicand depuneri de calcar situate initial sub nivelul marii.

Cea mai facila modalitate de a urca pe stanca este cu telecabina.
Partea de sus a stancii este rezervatie naturala, iar tariful telecabinei include si taxa de acces in rezervatie. Telecabina ofera privelisti splendide ale versantului vestic si asupra orasului, situat intre stanca si golful Gibraltar.

Daca privelistea din telecabina este splendida, ei bine, atunci privelistea din varful stancii iti taie rasuflarea. Spre sud, peste stramtoare, se vad muntii Atlas din Africa, catre vest se vede intreg golful Gibraltar, din Algeciras pana in Linea de la Concepcion, iar catre nord, dincolo de Linea, puteti admira lanturile muntoase din Cordiliera Baetica.

Pentru pasionatii de fotografie, pe stanca este un adevarat paradis - de la pescarusii care se rotesc necontenit in jurul stancii, si imaginile cu Costa del Sol si pana la stanca propriu-zisa, veti gasi subiecte pentru a face fotografii ore in sir.


Principalul element de atractie al rezervatiei naturale il constituie maimutele. Sunt aproximativ 240, si este o experienta unica sa te plimbi pe o alee sau sa urci niste scari pe langa maimute in libertate, care merg pe langa tine si se comporta normal, singura grija fiind sa nu le calci pe picioare - sau pe maini.

In prezent Gibraltarul este un teritoriu al Marii Britanii, iar seful statului este Regina Elizabeth II, fiind reprezentata de Guvernatorul Gibraltarului.

Sursa: http://www.tititudorancea.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu