joi, 11 august 2011

Liguria, Italia – Amfiteatrul lui Columb

Una dintre cele mai mici regiuni din Italia, Liguria se intinde spre vest, Franta, intr-o fasie ingusta de-a lungul coastei. Muntii separa regiunea de Piemont la nord, Emilia Romagna la est si Toscana la sud. Chiar dac nu ati fost niciodata acolo, probabil i-ati vazut granita de nord-est in toate acele filme in actorii isi conduc masinile sport de la Monte Carlo la Roma.

Liguria este un urias amfiteatru demarcat la nord de Alpii Ligurici si Apeninii Ligurici care coboara spre sud pana la țarmul Mării Ligurice si delimitand Golful Genova. Intregul litoral liguric poate fi parcurs de la vest la est cu trenul sau pe autostrada moderna care ocoleste asezarile linistite de pe tarm sau de pe dealuri.


Ca mai toate regiunile din Italia, Liguria este o zona a contrastelor, gazda unor statiuni litorale gen belle epoque in stilul celor de la Cannes si Monaco, zeci de fasii de nisip, mici golfuri stancoase si plaje cu pietris; aici se afla cel mai mare port comercial si naval din tara, unele dintre cele mai retrase zone de coasta, unde paduri luxuriante de lamai, vegetatie, flori, migdali si pini se combina cu farmecul marii si adierea brizei; dealurile terasate produc un ulei de masline considerat mai delicat decat cel produs in Toscana. Indiferent daca ajungeti aici cu trenul sau cu masina, de-a lungul spectaculoasei calatorii pe tarmul Marii Ligurice veti merge din tunel in tunel, fiind mereu surprinsi de trecerile de la lumina calda a soarelui la intuneric, avand pe fundal turcoazul sclipitor al marii.

Ezra Pound, Lord Byron, Shelley si sotia sa Mary Wollstonecraft, Ernest Hemingway, toti au iubit aceasta parte a Europei, a carei capitala este Genova. Multi cunoasc acest oras ca fiind locul de nastere al lui Cristofor Columb, dar putini straini considera ca este unul dintre centrele de arta importante ale Italiei. Intr-adevar, orasul este un port tipic, plin de viata, similar celui din Marsilia in multe aspecte. Cu toate acestea, merita o vizita chiar si pentru cateva ore.


Aleile sale abrupte, inguste, merg dinspre centrul orasului, medieval, pitoresc, pana la dealurile aglomerate din spatele sau. Puteti vizita casa marelui explorator, aflata alaturi de Manastirea Sant'Andrea, din secolul XII, un respiro bine-venit dupa atmosfera plina de viata a unui port care timp de secole a trimis marinari sa cucereasca lumea. Via Garibaldi, cu palatele sale patriciene si pavajul din caramida, este un simbol al elegantei europene iar Palatul Regal, care adaposteste o colectie excelenta de opere de arta europene, rivalizeaza cu Versailles datorita capcanelor sale extravagante.


Fara a minimiza atractiile turistice ale Genovei, cei mai multi turisti vin in Liguria pentru litoralul sau, care este practic un sir neintrerupt de statiuni, o Mecca pentru turistii italieni timp de secole de-a randul. Localnicii au doua nume pentru coasta lor litorala, in forma de bumerang: jumatatea care se intinde din Franta spre Genova se numeste La Riviera di Ponente, in timp ce jumatatea care se afla in peninsula italiana este numita La Riviera di Levante. Aceasta din urma cuprinde si punctul central al atractiilor din Liguria, fascinantul taram Cinqueterre.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu