duminică, 11 septembrie 2011

Esfahan, Iran – Fascinatia culturii persane

TVR Cultural a adus in prin plan un fascinant oras imperial antic: Esfahan.
Cine poate pretinde ca a vazut cel mai frumos oras din lume daca nu a vazut Esfahanul?“, se intreba André Malraux.

Legenda spune ca Esfahan a fost locul ales de Adam dupa izgonirea din Rai, pentru ca ii amintea de tinutul celest, iar iranienii sustin ca Esfahanul reprezinta „jumatatea lumii“. A trece pe aici e ca si cum ai colinda jumatate Pamantul, adauga ei. Si au dreptate… „Esfahan este etalonul artei!“, spunea Guillaume Apollinaire.

Este imposibil sa gandesti istoria lumii fara Imperiul Persan. Sau fara Iranul de astazi. O tara pe care, daca o descoperi in carti, iti doresti cu ardoare sa o vezi cu ochii tai, dar care e aproape cu neputinta de vizitat.

Esfahan este dupa multi cel mai frumos oras din Asia Mijlocie. Cinci sute de kilometri despart Esfahanul de Teheran si sase sute de Shiraz. Aspadana, cum se numea Esfahanul in Antichitate, este un oras cu o vechime de peste 2.500 de ani. In timpul domniei lui Shah Abbas I, la sfarsitul secolului al XVI-lea, Esfahanul a devenit capitala si unul dintre cele mai grandioase orase din lume. Existau aici 163 de moschei, 48 de scoli religioase, aproape 2.000 de magazine si peste 250 de bai publice.


Piata Regala – astazi Piata Khomeini – este supranumita Imaginea Lumii. Aici se afla punctul-cheie al orasului, un spatiu frenetic unde linistea nu se asterne niciodata. De dimensiuni stupefiante, Piata Regala este de sapte ori mai mare decat Piata San Marco din Venetia, masurand peste 80.000 de metri patrati. Pe vremuri, aici se desfasurau paradele, procesiunile si competitiile de polo calare. Astazi, piata este inscrisa pe lista monumentelor UNESCO si face parte din patrimoniul universal.


Nici Moscheea de Vineri nu poate lipsi din itinerariul calatorului. Cu o vechime de aproape un mileniu, ea este nu doar cea mai veche cladire din Esfahan – adevarat muzeu al arhitecturii islamice –, dar si „matricea“ moscheilor iraniene. Fiecare dinastie aflata la putere a adaugat ceva acestui monument, fara a distruge ceea ce au facut predecesorii. Combinatia de stiluri face moscheea cu totul surprinzatoare. Sa ajungi in Iran e greu. Sa-l parasesti este si mai greu. In urma ta ramane acolo „o jumatate de fiinta“.

Sursa:

2 comentarii:

shakuka spunea...

oh da...visez sa ajung in iran:)
de ce greu sa ajungi? dpdv financiar sau al vizei?

xamalia spunea...

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani sa evite deplasarile care nu sunt necesare in Republica Islamica Iran, date fiind potentialele surse de risc si insecuritate existente pe teritoriul acestui stat. Sursa: http://www.mae.ro

Trimiteți un comentariu