duminică, 18 septembrie 2011

Henri Negresco | Nisa

Henri Negresco (1868-1920) este directorul fondator si restauratorul de origine romana, care a fondat in anul 1912 celebrul palat Hotel Negresco de pe Promenada Englezilor (Promenade des Anglais) din Nisa, pe Coasta de Azur.

Hotel Negresco din Nisa este astazi unul dintre cele mai bune hoteluri din lume, membru al asociației The Leading Hotels of the World. Un palat in adevaratul sens al cuvantului, Hotel Negresco este cunoscut mai ales pentru enormul dom de sticla ce acopera Le Salon Royal, construit de cel care a dat numele Turnului Eiffel.

In anul 1868, Henri Negresco se naste la Bucuresti, ca fiul al unui proprietar de han de pe langa Bucuresti.
In 1883, la varsta de 15 ani, el pleaca din Romania pentru a lucra in Europa, mai intai la Paris, apoi la Monte Carlo si in cele din urma la Nisa, unde devine directorul Cazinoului Municipal.

La inceputul secolului XX, se hotaraste sa se instaleze definitiv pe Coasta de Azur, care atragea clientela de elita a Europei si a Americii, inainte de Primul Razboi Mondial. Are ocazia sa isi demonstreze astfel intregul talent de a trata si de a pastra clientela formata din numerosi miliardari, regi si printi veniti pe Riviera precum familiile Vanderbilt, Rockefeller, Basil Zaharoff, Isaac Merritt Singer etc.
In 1912 el construieste ceea ce avea sa devina faimosul Hotel Negresco de pe Promenada Englezilor din Nisa, pe malul Golfului Ingerilor, pentru a gazdui clientela sa fidela de oameni bogati de pe intreg globul. Arhitectul acestui hotel este Édouard Niemans.

La doar un an de la deschidere, Negresco era aclamat drept cel mai somptuos hotel de pe intreaga riviera franceza. Dupa doar un sezon, profiturile erau situate in apropierea cifrei de 800 000 de franci de aur, o suma fabuloasa.

In acelasi interval de timp, Negresco cumpara si restaurantul Casinoului Enghien-les-Bains, unde mergea in fiecare vara.
In 1914, el este mobilizat pentru Primul Razboi Mondial, iar hotelul sau este rechizitionat si transformat in spital. Marile averi parasesc Coasta de Azur.
In 1920, ruinat, moare de cancer la varsta de 52 de ani.

Hotelul ofera in prezent clientilor 94 de camere si 31 de apartamente si este decorat in stil Ludovic al XIII-lea si art deco. Camerele se diferentiaza prin peisajul vizibil de la fereastra si prin suprafata totala. Astfel, camerele simple sunt disponibile cu vedere spre mare sau spre domul hotelului si au suprafete intre 25 si 35 de metri patrati. Apartamentele pot avea suprafete de peste 100 de metri patrati si ofera acces la unele dintre cele mai frumoase panorame din Nisa.

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_Negresco

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu