joi, 13 octombrie 2011

"Stonehenge" australian – Vechi "harti" de astronomie

Un ansamblu de pietre din Australia ar putea fi mai vechi decat Stonehenge, Marea Britanie. Cercetatorii presupun existenta unei legaturi intre cultura aborigena si astronomie, acestia sustinand ca populatia bastinasa a asezat in mod intentionat pietrele dupa pozitia soarelui.

Ansamblul are o latime de 50 de metri si este format din peste 100 de pietre de mari dimensiuni, aflandu-se pe terenul lui Wurdi Youang, in Victoria. Acesta a fost descoperit de catre colonistii europeni cu doua secole in urma, iar acum specialistii doresc sa-l cerceteze din nou. Se presupune ca ansamblul a fost construit de oamenii "wadda wurrung", locuitorii traditionali ai zonei.

Pietrele au fost pozitionate astfel incat sa indice locul in care apune soarele in timpul solstitiului de iarna si de vara, pentru a marca cea mai lunga si cea mai scurta zi a anului. Cu toate ca semnificatia pietrelor s-a pierdut in secolul XX, cand au fost interzise toate practicile aborigenilor, o echipa de arheologi si de astronomi au inceput cercetarile pentru a demonstra ca aborigenii practicau astronomia inca din cele mai vechi timpuri.

Potrivit traditiei, in lunile aprilie si mai, pe cer poate fi vazuta o constelatie in forma de emu, realizata de punctele negre din Calea Lactee, acest lucru putand fi observat din emisfera sudica, moment in care constelatia se reflecta perfect deasupra ansamblului, semand cu o gravura. Fenomenul coincide cu perioada in care pasarea salbatica isi depune ouale, acesta fiind un semn pentru ca locuitorii sa inceapa strangerea lor.

Structurile din piatra din aceasta regiune sunt greu de datat. Potrivit astrofizicianului Norris, pietrele de la Wurdi Youang ar putea avea o vechime cuprinsa intre 200 si 20.000 de ani. Cu toate acestea, arheologii vor testa solul aflat sub pietre pentru a-si da seama cand a fost expus la soare ultima oara. Mai mult decat atat, au fost descoperite grupari de pietre gasite pe teren care sugereaza existenta unor rafturi sau zone de gatit, care au fost mutate in timp de natura si de oameni.

La fel ca in cazul Stonehenge, aceste descoperiri ar putea ajuta populatia de origine aborigena sa inteleaga nivelul de inteligenta si gradul de implicare in astronomie al stramosilor ei. De asemenea, ar putea influenta gandirea viitoarelor generatii. "Este interesant de stiut cat de avansata era astronomia pe care o practicau. Daca are 5.000 de ani vechime, atunci ar depasi Stonehenge", sustine Janet Mooney, profesor-sef de Studii despre Australienii Bastinasi de la Universitatea Sydney.

Ansamblul Stonehenge este format din o serie de pietre de mari dimensiuni dispuse in patru cercuri concentrice, despre care se spune ca a inceput sa fie construit in jurul anului 3.000 i.e.n.
Sursa:
Foto:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu