luni, 10 octombrie 2011

Vilnius – Centrul cultural al Lituaniei

Situata pe vaile raurilor Neris si Villa, inconjurata de sapte coline, se afla capitala Lituaniei, Vilnius. Acest oras deosebit este considerat centrul cultural al Lituaniei in special datorita universitatii, vechi de peste 400 de ani. Vilnius este o combinatie de cladiri in stil baroc care se impletesc perfect cu arhitectutra constructiilor clasice si renascentiste.


Centrul istoric din Vilnius a fost inscris in anul 1994 in lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Desi este cel mai putin vizitat din capitalele baltice (Vilnius, Riga si Talin), Vilnius ramane o experienta europeana unica.

Universitatea Vilnius
Universitatea a fost infiintata in 1579 si este una dintre cele mai vechi din Europa Centrala, precedata doar de Universitatiile din Praga, Cracovia, Pecs, Buda si Konigsberg. In 1623, Sabevius a fost laureat de catre Papa Urban al VIII lea, drept cel mai proeminent poet al epocii, onoare de care s-au bucurat Dante si Petrarca inaintea lui. Cu ocazia unui tur al universitatii poti vizita cele 30 de gradini si curti minunate, Biserica St. Johns, Facultatea de Filologie si centrul studiilor lituaniene – cu bolte decorate de fresce impresionante. Vei vedea de asemenea si biblioteca ai carei pereti cunoscuti sub denumirea Smuglevicius Hall sunt impodobiti cu fresce exclusiviste.


Trakai
Odata ajuns in Vilnius nu uita sa treci pe la Trakai, capitala istorica a Lituaniei, situata la 30 de kilometri vest de centrul Vilnius. Pe vremea marelui Duce Gerdimina, capitala era situata in vechiul Trakai. Totusi abia pe vremea marelui Duce Vytautas cetatea a devenit renumita. El a fost cel care a construit cel mai cunoscut monument al Lituaniei vechi, un castel in mijlocul unei insule. Castelul de pe insula Trakai este un exemplu viu al unei fortarete construite in scop de aparare impotriva atacurilor germane. In ciuda numeroaselor atacuri ale Ordinului Teutonilor, fortificatia nu a fost niciodata ocupata. A fost insa gazda pentru ortodoxismul rusesc care, cu timpul, a ajuns sa aiba mai mult de o biserica aici, mai apoi pentru evrei, fiind martorul intregii istorii a marilor duci din Lituania, a sinagogii, a Bisericii Catolice si Ortodoxe, un fenomen foarte rar intalnit in Europa. In afara de importanta sa religioasa, Trakai este unul din locurile perfecte daca iti doresti sa inoti, sa pescuiesti, sa te plimbi cu barca sau o multime de alte activitati recreative.


Turnul Gediminas
Turnul Gediminas este un simbol al capitalei Vilnius. Istoria constructiei orasului este strans legata de turn, simbol al trecutului glorios al orasului. Doar unul dintre cele 4 turnuri ale Castelului a supravietuit atacurilor si astazi gazduieste un muzeu. Castelul a fost atacat de opt ori de catre teutoni si totusi a ramas in picioare pana in zilele noastre. Orasul Vilnius a fost ridicat de jur imprejurul fostului castel pozitionat strategic pe malul raurilor Neris si Villa. Panorama care poate fi admirata de pe platforma Turnului Gediminas iti taie rasuflarea. De aici poti vedea acoperisurile rosii ale cladirilor vechi din oras, Catedrala, Palatul Regal, Biserica St Anne si malul raului.


Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu