miercuri, 23 noiembrie 2011

Hamburg - Venetia "verde" a Germaniei

Cea de-a doua asezare ca marime din Germania si, totodata, cel mai mare port al tarii si al treilea din Europa, Hamburg a devenit unul dintre cele mai bogate orase europene ca urmare a comertului intens ce se desfasoara de pe tarmul sau de sute de ani.

Aproape distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Hamburg este astazi cel mai "verde" oras din Europa. Aproape 50% din suprafata sa este formata din ape (57 de km patrati), paduri, ferme si aproape 1.400 de parcuri si gradini (care ocupa 12 kilometri patrati). De altfel, verdele este culoarea oficiala a orasului, care a fost numit, in 2011, Capitala Verde a Europei, devenind al doilea oras ce primeste aceasta distinctie din partea Comisiei Europene, dupa Stockholm.



Numele complet al orasului este Freie und Hansestadt Hamburg, adica "Orasul liber si hanseatic Hamburg", si reflecta istoria sa ca membru important al Ligii Hanseatice, alianta comerciala ce a controlat comertul in Europa de Nord timp de peste patru secole. Hamburg este un oras-stat, constituind unul din cele 16 state ale Germaniei.

Situat la varsarea raurilor Alster si Bill in fluviul Elba, Hamburg este traversat de nenumarate canale. De altfel, este orasul cu cele mai multe poduri din Europa, 2.302, mai multe decat in Venetia si Amsterdam la un loc. Cel mai vechi pod din Hamburg, Zollenbrücke, dateaza din 1633.



De-a lungul istoriei, Hamburgul si-a creat o imagine de "oras al pacatelor", de vina fiind mai ales cartierul St. Pauli. In secolul al XIX-lea au fost interzise in centrul orasului cele mai multe forme de divertisment, inclusiv teatrul. Toate aceste activitati s-au mutat in zona portului, unde autoritatile au dat mana libera distractiei.

Pe langa port, strada Reeperbahn reprezinta astazi unul din pricipalele puncte de atractie ale Hamburgului, fiind, alaturi de «cartierul felinarelor rosii» din Amsterdam, unul dintre putinele locuri din Europa in care autoritatile nu impun limite distractiei. Aceasta libertate a dus la transformarea cartierului St. Pauli intr-unul dintre cele mai populate din Europa. Aici convietuiesc oameni din intreaga lume si fiecare are o poveste fascinanta.



Daca vizitati Hamburgul, nu plecati pana nu incercati Alsterwasser, o bautura extrem de populara in oras. Purtand numele raului Alster, ce se varsa in Elba chiar pe teritoriul orasului, bautura contine bere si limonada in parti egale. Cel mai bine este s-o beti la un bar, alaturi de fanii clubului F.C. St.Pauli, unul dintre cele mai indragite din intreaga lume. Atmosfera de la meciurile acestei echipe este extraordinara, fanii find recunoscuti pentru atitudinea anti-rasista, anti-fascista si anti-sexista. De altfel, clubul se mandreste cu cel mai mare numar de femei prezente pe stadion din intreg fotbalul german.

Nu ratati nici lacul Alster, aflat in centrul orasului: o plimbare cu barca va poate oferi o noua perspectiva asupra obiectivelor aflate in apropiere, iar apoi puteti recupera energia consumata intr-unul dintre cele 4.000 de restaurante din oras. Daca va plictisiti, aveti la dispozitie 50 de muzee (printre care si Miniatur Wunderland, cel mai mare sistem feroviar miniatural din lume), 31 de teatre, 10 sali de cabaret si 6 sali de concerte.

La inceputul lunii mai, cand se tine Hafengeburtstag, o imensa petrecere anuala in cinstea portului, veti putea admira fregate, crucisatoare si alte vase din intreaga lume, in timp ce petreceti alaturi de miile de turisti si de localnici, pe tarm.



Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu