miercuri, 23 noiembrie 2011

Suzhou, China - Venetia si raiul Orientului

In China exista o vorba din batrani care spune ca, inainte de a vedea frumusetea Paradisului, oamenii au sansa de a vedea orasul Suzhou, supranumit "Raiul pe pamant".



Suzhou este strabatut de Marele Canal, vechi de 2.000 de ani, ce leaga Beijingul de Hangzhou. Este cel mai lung canal din lume (1.776 km), fiind considerat, alaturi de Marele Zid, unul din simbolurile ingeniozitatii chineze.

Zona este locuita de peste 2.500 de ani, iar orasul a fost intemeiat in anul 514 i.e.n., atunci cand Regele Helu si-a infiintat capitala. Odata cu finalizarea constructiei Marelui Canal, orasul a devenit un punct strategic pentru comertul de pe coasta de sud-est a Chinei. Pentru ca este acoperit de apa in proportie de 42%, orasul Suzhou a fost poreclit, de-a lungul timpului, "Venetia Orientului".



Desi regiunea traverseaza o perioada de crestere economica imensa - in Suzhou se produc cele mai multe laptop-uri din lume - autoritatile locale au stiut sa gestioneze patrimoniul pretios al urbei. Zonele de la iesirea din oras, care acum 10 ani erau folosite pentru agricultura, au fost transformate in zone industriale, unde se produc multe din bunurile consumate de intreaga planeta.

Orasul impresioneaza prin canalele si gradinile sale, acestea din urma facandu-l pe Marco Polo sa declare Suzhou drept cel mai frumos oras din China. Frumusetea gradinilor a dainuit pana in zilele noastre, fiind introduse de catre UNESCO, in 1997, pe lista Patrimoniului Mondial. Construite intre secolele al XI-lea si al XIX-lea, gradinile reflecta importanta metafizica a frumusetii naturii in cultura chineza.

Dintre zecile de gradini ce dau orasului Suzhou atmosfera sa unica, patru impresioneaza in mod deosebit. In Zhuo Zheng Yuan (Gradina Administratorului Umil) puteti face o plimbare cu barca de-a lungul canalelor ce traverseaza gradina, ca apoi sa admirati una dintre cele mai frumoase colectii de bonsai din lume. Se spune ca aceasta gradina ar fi costat echivalentul unei barci pline cu argint.



O alta gradina fascinanta este Shi Zi Lin, care a fost, in trecut, parte dintr-o manastire budista. Wang Shi Yuan, construita in 1140 si refacuta in 1770, este una dintre cele mai frumoase gradini din Suzhou. Liu Yuan, aflata in patrimoniul UNESCO, este una din cele patru gradini recunoscute de guvernul chinez ca fiind de o valoare inestimabila, alaturi de Gradina Administratorului Umil si de gradinile imperiale din Beijing si Chengde.

Iar dupa ce ati vizitat minunatele oaze de verdeata din Suzhou, nu trebuie sa ratati Poarta Pan, parte din zidul cetatii ce se pastreaza de acum 2.500 de ani, alaturi de o pagoda veche de 1.000 de ani.



Un alt obiectiv important este Turnul Huqiu (cunoscut si ca Pagoda Yunyan). Construit in 961, turnul s-a inclinat sub forta celor 7.000 de tone, astfel ca intre baza si varful turnului exista o diferenta de la 2,32 metri. Din acest motiv, turistilor nu le mai este permis sa urce in pagoda.



Daca ati vizitat toate aceste monumente, veti avea nevoie si de cateva momente de relaxare. In acest scop este recomandata o plimbare pe strada Ping Jiang, ce isi pastreaza de sute de ani pavajul cu pietre taiate manual. Pe tarm veti regasi ceainarii si magazine traditionale, iar pe canalul ce trece pe langa strada Ping Jiang plutesc multe ambarcatiuni traditionale, ai caror «gondolieri» canta deseori pasagerilor cantece din folclorul chinez.



Se recomanda si o excursie la Zhouzhuang, un oras ce apartine prefecturii Suzhou, situat la 30 de km de orasul Suzhou. Zhouzhuang este una din cele mai populare destinatii din China si impresioneaza prin casele ce se pastreaza de sute de ani, prin canalele elegante ce traverseaza orasul si prin traditiile si obiceiurile locale ce s-au mentinut peste veacuri.


Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu