miercuri, 14 decembrie 2011

Bulgaria - In top si la ski

Bulgaria reprezinta o destinatie de vacanta ideala daca nu vrei sa pierzi prea mult timp pe drum, daca vrei confort, relaxare si distractie la un pret accesibil, o multime de partii, instalatii de cablu si ski-lifturi, hoteluri excelente, mancare buna si ospitalitate veritabila.

Bansko – Peisaje de vis
Bansko este cea mai mare si moderna statiune pentru sporturi de iarna din Bulgaria si se lauda cu primul „parc de distractii“ pentru snowboard-uri din Balcani.
Orasul vechi si fremecator este situat la 925 metri altitudine pe coastele muntelui Pirin, pe malurile raului Glazane, in mijlocul unui peisaj spectaculos si, datorita celor 44 de tunuri de zapada instalate, are cel mai lung sezon de schi: 15 decembrie -15 mai.

Un bonus pentru distractie: cinci kilometri de partii „la liber“ si partia cu instalatie de nocturna si cu piste multiple, care se intinde de la Banderishka Polyana pana in oras, pe o lungime de sapte kilometri. Bansko este si un loc ideal pentru o calatorie in lumea traditiilor bulgaresti: poti petrece momente minunate in micile taverne „mehana”, ori vizitand ruinele fortaretei antice Staroto Gradiste, piramidele Melnik, valea raului Demianitsa sau Parcul National Pirin.
• Exista 10 partii de toate tipurile, cu lungimi intre 400 si 3000 m.
• Pistele sunt deservite de opt telecabine, sapte telescaune, tot atatea teleschiuri si in plus, exista si zece teleschiuri speciale pentru cei mici.

SPA la mare altitudine
Situat intr-o zona linistita, la 15 minute de centrul istoric, Complexul St. Ivan Rilski este construit intr-un stil architectural caracteristic zonelor alpine, imbinat insa cu numeroase elemente locale traditionale. Hotelul are 103 camere duble si single si patru apartamente si este completat de alte patru cladiri rezidentiale care cuprind 162 de studiouri si apartamente cu unul sau doua dormitoare.


La facilitati se mai adauga: restaurantul rustic cu 100 de locuri, salile de conferinta, barurile (lobby bar si buddha bar), miniclub pentru copii, sali de divertisment incalzite de seminee in stil vechi, dar si un centru sportiv si de intretinere a sanatatii ultramodern, cu acces gratuit, unde poti apela la proceduri SPA sau programe de fitness.
La piscina interioara de o dimensiune impresionanta se adauga cele patru tipuri de sauna: cu pietre, cu aburi, cu utraviolete sau, pentru curajosi, cu gheata.
• Centrul de SPA din cadrul hotelului St. Ivan Rilski este deschis in 2008 si ofera servicii de exceptie si acces gratuit la piscina incalzita pentru toti oaspetii complexului.
• Modern si traditional, intr-un design cu elemente de lemn si sticla, complexul este o oaza de relaxare in mijlocul zapezilor.

Borovets - Statiunea regilor bulgari

La Borovets, printre paduri de pin, pe coastele Muntilor Mousala, la est de Rila, sporturile albe sunt la ele acasa 120 de zile pe an. Aici veneau pentru partide de vanatoare, inca din 1896, regii Bulgariei, iar acum locatia a devenit una ultramoderna, cu hoteluri si pensiuni pentru toate buzunarele si cu telegondola, teleschiuri duble, telescaune, 14 tunuri de zapada, trambulina sau partii cu instalatii de nocturna, unde au avut loc chiar doua editii ale Campionatelor Mondiale de Schi.

Exista variante multiple pentru ski-pass-uri, valabile in intreaga retea de transport pe cablu, centre de inchirieri echipament, o scoala de schi cunoscuta in toata Europa, iar serviciul Salvamont functioneaza 24 ore/zi.

Rasfat pe toate gusturile
Fa-ti o favoare si rasfata-te la Rila, unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Borovets, asezat in capatul vaii Mousala. Chiar daca nu esti o iubitoare a schiului, vei gasi aici tot ce ai nevoie pentru o vacanta speciala intr-o atmosfera de iarna autentica: poti strabate muntele pe trasee potrivite fiecaruia, poti merge la un concert, ori participa la un sanius completat de o bulgareala zdravana, sau pur si simplu, te poti relaxa la un SPA de cinci stele.


In afara, piscinei interioare incalzite, a saunelor, centrului de frumusete, a barului Panorama si a celor trei restaurante, Rila dispune de facilitati deosebite pentru cei mai mici oaspeti: o scoala de schi si snowboard, gradinita, echipament, „Boro Kids“, divertisment pentru copii cu masa si dulciuri incluse, sau chiar o cresa pentru cei mai mititei, cu bona, jocuri, masa de pranz, dulciuri si ceai.
• Aici exista o scoala de schi si snowboard cu invatare garantata in trei zile.
• Pistele din Pampornovo sunt considerate un „rai“ pentru incepatori.

Pamporovo - Pe urmele lui Orfeu

Perla statiunilor montane din Bulgaria, Pamporovo, este situata in inima Muntilor Rhodopi, locul unde se spune ca a trait cantaretul mitic Orfeu si se bucura de titlul de cea mai insorita statiune de schi a tarii. Climatul este bland, cu influente mediteraneene, iar temperatura medie a iernii este de -3°C.
In apropiere exista marile centre comerciale, de la Perelik si Murgavets, mai poti da o fuga sa vizitezi Plovdiv-ul, Smolyan-ul sau Manastirea Bachkovo, iar in privinta mehane-lor, nu rata ofertele speciale de la „Happy Hour“, cele care dau tonul distractiei.

La „Mehana”, savoare si traditii
O experienta deosebita este masa luata intr-una dintre numeroasele „mehane“, tavernele traditionale bulgaresti, cu decor specific din lemn si piatra de munte, incalzite de cate un foc zdravan de lemne si de muzica cantata live.
Savuroase sunt specialitatile care ti se pun pe masa: supa rece de iaurt cu castraveti ori ciorba bulgareasca de miel cu salata Shopska, pui bulgaresc, tocana de vita cu cimbru si pasta de ardei rosii Ajvar si placinta cu branza Majnita ori cu mere, salata cu branza dulce-iute si gogosi in miere si zahar.

Cat timp esti pe partie, corpul tau pierde foarte multe lichide, iar in plina distractie uiti sa te hidratezi. Asa ca ia cate o pauza de hidratare, la fiecare ora.
• Aici exista o scoala de schi si snowboard cu invatare garantata in trei zile.
• Hotelul este asezat in cadrul natural al Vaii Mousala.
Facilitati pe care este bine sa stii ca le ai la dipozitie in vacanta ta la munte:

Probleme medicale?
Serviciul de ugenta „Ski Patrol“ este disponibil non stop in statiunile montane bulgaresti, pentru orice probleme medicale ar putea aparea pe piste sau in afara lor.
✓ In statiuni exista atat servicii stomatologice (cu plata), cat si serviciu clinic si ambulanta, cu medic si asistenta, sau serviciu de prim ajutor pe toate partiile, iar in Bansko exista spitale foarte bine dotate.

Pentru micii schiori
✓ Junior Club-ul din Bansko ofera celor mici distractie maxima, sub supraveghere specializata, drumetii, excursii, sanius sau, pentru cei mai mari, lectii de snowboard si heliskiing.
✓ Pentru copii cu varste intre patru si sapte ani, poti apela la „Gradinita de schi“ care are propriul sau teleschi si partii de dificultate mica, special amenajate.

Atentie la restrictii

✓ Accesul la instalatiile de transport pe cablu se face pe baza unei cartele Schi Pass, destul de ieftina, valabila o zi sau toata perioada sederii, pe care o poti procura de la hotel sau de la SchiData.
✓ Atentie! Exista piste special amenajate pentru sanius si „coborari neprofesioniste“ cu diverse echipamente improvizate.

Sursa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu