luni, 5 decembrie 2011

Nepal – Mistic, Magic si Inalt

Ce ne atrage spre Nepal? Sa fie grandiosul lant Himalaya, in inima caruia se afla, altitudinea ametitoare a Everestului care atrage amatorii de senzatii tari, vecinii giganti de la nord si sud, China (Tibet) respectiv India, templele aflate la inaltimi coplesitoare sau caracterul sacru al destinatiei?

Nepalul este coroana subcontinentului Indian, situat pe uluitorul fundal al muntilor Himalaya, care se intind ca o coloana vertebrala in nordul tarii. Acest colt de lume este un minunat si fascinant amalgam de culturi si credinte importante precum cea hindusa sau budista.

Temple, sanctuare si gompas (manastiri) apar in cele mai indepartate locuri, de la platouri pana la crestele versantilor si malurile lacurilor aflate la mare inaltime. Numai in Valea Kathmandu sunt peste 30 de manastiri tibetane si numeroase pesteri de meditatie, temple, stupe etc.

Nepal este un tezaur de trasee si rute, inegalabil in lume, un taram care intruchipeaza misticismul si magia Orientului.

Muntii Himalaya sunt parte integranta a oricarei excursii in Nepal, dominand peisajul cu piscurile lor inzapezite, de multe ori pierdute printre nori. Trecand prin vai cu vegetatie surprinzatoare, pline cu flori salbatice si petrecand noaptea intr-un sat de serpasi, unde cultura traditionala a acestor munteni este inca infloritoare, vei fi tot timpul uimit de ceea ce ofera acest regat al muntilor.

Principalele atractii turistice

Kathmandu este capitala si centrul comercial, cultural si de afaceri al regatului. In Piata Durbar admirati colectia de temple si altare dar si vechiul Palat Regal. Faceti o excursie la Bodhnath pentru a vedea incredibila stupa construita de budistii tibetani.


Asistati la festivalurile colorate nepaleze. Primavara, la festivalul Holi, toata lumea este pictata cu vopsea si se ridica o umbrela uriasa in piata Durbar, apoi i se da foc. Toamna, Jatra include aparitia zeitei Kumari Devi.

• Siddha Gufa este cea mai mare pestera din tara, cu formatiuni calcaroase spectaculoase, aflata langa Bandipur.

In Bhaktapur (Orasul templelor) puteti vedea picturile neobisnuite infatisand animale in Galeria Nationala de Arta din Palatul Malla. Alte muzee sunt Muzeul National al Lucrarilor in Lemn si Muzeul Bronzului.

In Patan descoperiti atractii antice precum Piata Patan Durbar, Krishna Mandir, Baile Regale, Templul Kumbheshwor si Templul de Aur. Vizitati animale exotice in gradina zoologica Jawalakhel.

Vizitati Altarele Ganesh, despre care se spune ca aduce noroc. Exista patru temple Ganesh in vale, fiecare dintre ele fiind o capodopera a arhitecturii nepaleze - in Piata Durbar din Kathmandu, in Chabahil, in Chobar si langa Bhaktapur.

• In Pashputinath puteti vedea "sadhu", sfinti hindusi care fac pelerinaje spre ape sfinte si "ghat"-uri, treptele ce duc spre apele sfinte.


• Cu inaltimea de 8.848m, Muntele Everest este cel mai inalt din lume. Fotografii de vis.

Atentie: Folositi doua maini, nu una, cand dati sau primiti ceva, chiar si bani, pentru a arata apreciere si respect. Iar in jurul templelor si stupelor mergeti in sensul acelor de ceasornic pentru acelasi respect acordat celor de acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu