miercuri, 30 noiembrie 2011

Cea mai frumoasa panorama asupra Barcelonei


"Muntele" Tibidabo, cu o altitudine de 512 m, ofera cea mai frumoasa priveliste asupra orasului catalan. Tibidabo este acoperit de o padure de tip mediteraneean si gazduieste un parc de distractii, un turn de telecomunicatii (Torre de Collserola) si o catedrala (Temple del Sagrat Cor).

Cuvantul «Tibi dabo», care in latina semnifica "iti voi da", provine din unele versete din Biblie. Scena se regaseste intr-unul dintre vitraliile catedralei.

"…et dixit illi haec tibi omnia dabo si cadens adoraveris me"[1] — "Acestea toate Ti le voi da Tie, daca vei cadea inaintea mea si Te vei inchina mie. " (Matei 4:9)

"…et ait ei tibi dabo potestatem hanc universam et gloriam illorum quia mihi tradita sunt et cui volo do illa"[2] — "si I-a zis: "Tie Iti voi da toată stapanirea si slava acestor imparatii; caci mie imi este data, si o dau oricui voiesc." (Luca 4:6)

Zona a inceput sa fie urbanizata in secolul al XIX-lea, la initiativa Dr. Salvador Andreu, proprietarul unei companii farmaceutice. In secolul al XX-lea s-a deschis Avenida del Tibidabo (Bulevardul Tibidabo), aceasta zona devenind specifica clasei superioare din Barcelona, cu cladiri moderniste frumoase, construite de cei mai buni arhitecti din acea epoca. In 1901 s-a construit „Tranvia Azul” (Tramvaiul Albastru), care strabate Bulevardul Tibidabo pana la funicularul care urca pe munte.

Articol scris de Anne Marie

marți, 29 noiembrie 2011

10 atractii pe harta Europei

1. Acropolis/Parthenon (Atena)
De ce e special: Acropolisul este un complex de temple construite in secolul 5 I.Hr. Ruinele troneaza deasupra capitalei Greciei, oferind o priveliste fascinanta asupra Atenei. Partenonul (dedicat zeitei care patroneaza orasul) este cea mai mare si mai impunatoare structura.

2. Colosseum (Roma)
De ce e special: a fost construit in secolul 1 I.Hr. pentru a distra poporul roman cu lupte de gladiatori si spectacole amuzante. Colosseumul e extraordinar de bine conservat pentru o constructie realizata acum 2000 de ani.

3. Fiordurile norvegiene
De ce sunt speciale: lungi, masive, enorme, au fost sculptate in munti de ghetari antici. Se vad cel mai bine de pe puntea unui vapor sau a unei barci. Situat la 70 km nord de orasul Bergen, fiordul Sognefjord este cel mai spectaculos dintre ele si se intinde pe o lungime de 274 km.

4. Bazilica Sf. Petru (Vatican)
De ce e speciala: Inima Vaticanului si a romano-catolicilor din intreaga lume a fost construita acum 500 de ani. Vizualul principal include celebra statuie Pieta a lui Michelangelo (arhitect-sef al locului vreme de doua decenii) dar si spectaculosul dom care incoroneaza bazilica.

5. Capela Sixtina (Vatican)
De ce e speciala: gazduieste celebrele fresce Geneza si Judecata de Apoi, realizate de Michelangelo. Cardinalii se intrunesc aici pentru a alege noul papa, atunci cand e cazul.

6. Alhambra (Granada, Spania)
De ce e speciala: Un palat-fortareata extrem de spectaculos decorat. Fantanile din curtile interioare ale palatului sunt recunoscute a fi printre cele mai frumoase piese arhitectonice din lume. Alhambra (= rosu, in limba araba) e situat pe un deal de unde ai acces la o priveliste spectaculoasa asupra orasului.

7. Muzeul Luvru (Paris)
De ce e special: e unul dintre cele mai mari si mai frumoase muzee ale lumii si gazduieste lucrari de arta de valori inestimabile, precum Mona Lisa lui da Vinci sau statuia din marmura, Venus din Milo. Laolalta cu alte zeci de mii de opere.

8. Canalele venetiene
De ce sunt speciale: Venetia e un oras unic, construit pe apa. Canalele inguste si romantice ale orasului (circa 150), pe care se plimba gondolieri desprinsi parca din alte epoci, atrag milioane de turisti. Canalul principal, care se intinde pe o distanta de 3 kilometri este marginit de o multime de palate vechi, ornate cu fatade in stil renascentist.

9. Palatul Versailles (Paris)
De ce e special: Versailles era palatul si locul de desfasurare a activitatii administrative a regelui Louis al 14-lea, in secolul 17. Extrem de elegant si foarte bine conservat, Versailles atrage si prin fascinantele sale gradini.

10. Pompei (sudul Italiei)
De ce e special: Pompei era un oras important al Europei acum 2000 de ani. El a fost ingropat brusc sub cenusa si lava vulcanica, apoi uitat acolo vreme de 1500 de ani. Dupa aceea a fost excavat in mod arheologic, ruinele iesite la vedere fiind fabuloase.

Sursa:

10 atractii pe harta Americii de Nord

1. Marele Canion (Arizona, SUA)
De ce e special: este rezultatul a peste un miliard de ani de eroziuni. Lungimea, latimea si adancimea lui intrec asteptarile multor turisti. Iar peisajele pe care le ofera sunt absolut nebunesti.

2. Teotihuacan (langa Mexico City)
De ce e special: Teotihuacan este un multiplex religios antic. Inglobeaza Piramida Soarelui, inalta cat o cladire de 27 de etaje (una dintre cele mai mari constructii ridicate) dar si Piramida Lunii. Se cunosc putine lucruri despre poporul care a construit acest sit cu o mie de ani inainte de venirea aztecilor la putere.

3. Chichen Itza (Mexic)
De ce e special: un site arheologic imens in peninsula Yucatan. Chicken Itza este cel mai bine conservat monument mayas din Mexic. Piramida El Castillo domina intreaga zona si este simbolul vizual al locului.

4. Cavernele Carlsbad (New Mexico)
De ce sunt speciale: Un complex gigantic de pesteri ce se intind pe 20 de km si pot fi vizitate de catre turisti. Peretele uneia dintre ele e inalt cat o cladire de 20 de etaje iar unele formatiuni de stalactite si stalagmite sunt inalte cat turnul Eiffel.

5. Metropolitan Museum of Art (New York)
De ce e special: Unul dintre cele mai mari muzee ale lumii care adaposteste lucrari realizate de-a lungul a peste 5000 de ani. Toate, prezentate intr-o maniera de exceptie.

6. Parcul National Yellowstone (nord-vestul SUA)
De ce e special: Este prima rezervatie naturala desemnata oficial a planetei si cuprinde o multime de atractii turistice, printre acestea numarandu-se cea mai mare concentratie de ape geotermale, un canion meiestuos si nenumarate specii de animale, de la ursi la bizoni.

7. Peisajul cu zgarie nori din New York (Manhattan)
De ce e special: Este cel mai dens peisaj zgarie-nori din lume iar dramatismul privelistii este fascinant, atat pe timp de ziua cat si pe timp de noapte. Cea mai inalta structura este Empire State Building, cu cele 102 etaje ale sale.

8. Cascada Niagara (granita dintre SUA si Canada)
Desi paleste in comparatie cu cascadele Iguazu si Victoria, Niagara ramane una dintre marile atractii ale lumii. Iar privelistea zonei Horseshoe (ce poate fi vazuta din partea canadiana) iti taie respiratia.

9. Parcul National Yosemite (California, SUA)
De ce e special: Parcul Yosemite este o vale colosala, marginita pe ambele parti de munti stancosi. Este una dintre cele mai “fotogenice” zone ale lumii.

10. Parcul National Banff (Alberta, Canada)
De ce e special: situat in “stancosii” canadieni, parcul ofera turistilor peisaje spectaculoase cu munti si lacuri. In plus, e recunoscut pentru ca adaposteste multe specii de animale salbatice.

Sursa:

Minuni arhitecturale care domina lumea vizuala

Chiar daca mai mult, mai inalt, mai sus, mai complicat, mai indraznet...nu inseamna neaparat si mai frumos, trebuie apreciata munca arhitectior, inginerilor si muncitorilor care au definit aceste embleme arhitecturale ale lumii actuale.

1. Burj Khalifa, Emiratele Arabe Unite

Este un zgarie-nori din Dubai, cea mai inalta cladire (structura arhitectonica) construita vreodata de om, masurand 828 m inaltime. Alte recorduri detinute: Constructia cu cele mai multe etaje: 160 (record detinut anterior de Willis Tower — 108); Lifturile cu cea mai mare viteza din lume (64 km/h sau 18 m/s); Moscheea situata la cea mai mare inaltime (etajul 154).

2. Empire State Building, New York City, NY

Acest zgarie-nori art deco a fost cea mai inalta cladire din lume pentru mai mult de 40 de ani (acum este a 12-a din lume ca inaltime) si ofera panorame uluitoare ale „Marelui Mar”. Schitele initiale pentru cladire au dost desenate in doua saptamani de Gregory Johnson iar cladirea a asteptat un pic peste un an ca sa fie construita (are 102 etaje si a fost construita in anii 30).

3. Kogod Courtyard, Washington D.C.

Daca vacanta ta are ca destinatie Washington-ul trebuie neaparat sa vizitezi Kogod Courtyard. Proiectat de Norman Foster, acest acoperis elegant din sticla a fost construit ca o completare la muzeul si casele din galeria de arta Smithsonian. A castigat premiul de arhitectura Pritzker in 1999. Are peste 28 000 de metri patrati si da impresia unui tavan plutitor.

4. Red Ribbon, Qinhuangdao, China

Castigatoare a premiului Asociatiei Americane a Arhitectilor Peisagisti, aceasta banca rosie din otel are o lungime de jumatate de kilometru in jurul orasului Qinhuangdao si ofera un tur vizual panoramic asupra vegetatiei luxuriante din zona.

5. Hoover Dam, granita dintre Arizona si Nevada

Ca si una din cele mai mari statii generatoare hidro-electrice, Hoover Dam este unul din cele mai impresionante locuri din SUA. Ce este asa impresionant la acest bazin (legat de Lacul Mead) este ca a fost construit inainte de termenul limita. Constructia a inceput in 1931 si a fost gata in 1936.

6. Canalul Manecii, Europa

Aceasta incredibila lucrare inginereasca subacvatica a unit Anglia si Franta. Acum, trenuri de mari viteza sunt folosite pentru a transporta anual intre cele doua tari peste 16 milioane de oameni, fiind un rapid mijloc de transport spre o vacanta in Marea Britanie, respectiv spre batranul continent.

7. Turnul CN, Toronto, Ontario, Canada

Cea mai inalta structura in picioare din America, acest turn atrage preste 2 milioane de vizitatori anual si este un punct major de comunicatii pentru orasul Toronto. De asemenea, este considerat de Societatea Americana de Inginerie Civila una din cele 7 minuni ale lumii.

8. Podul Golden Gate, San Francisco, CA

Arcuindu-se peste Oceanul Pacific, Podul Golden Gate face legatura intre San Francisco si Marin County (o zona la sud de Napa). Pietonii pot sa se plimbe pe pod pentru a se bucura de vederile uimitoare ale portului San Francisco. Insa este si unul din cele mai fotografiate poduri din lume.

9. Muzeul Guggenheim Bilbao, Spania

Frank Gehry a proiectat partea vizibila a cladirilor, dar acest Guggenheim spaniol este ceva special. Forma circulara este semnatura arhitectului si a fost proiectata pentru a pune in valoare piesele muzeului intr-un mod unic. Se afla de-a lungul magnificului rau Nervion.

10. Canalul Panama

Acest canal facut de om a fost si ramane una din cele mai grele (si impresionante) lucrari din punct de vedere al ingineriei. Facand legatura intre Oceanul Pacific si Oceanul Atlantic, a fost construit ca si port turistic si a avut un impact enorm in ceea ce priveste transporturile maritime intre est si vest. In fiecare an, peste 14000 de nave trec printre peretii tunelului sau.

luni, 28 noiembrie 2011

Biserica Draganescu - Pictura profetica a parintelui Arsenie Boca

"Biserica de la Draganescu iradiaza lumina raiului" (teolog Nichifor Crainic)

Frescele de la Draganescu nu respecta regulile vreunui stil de pictura. Fara sa iasa insa din invataturile Bisericii, aceasta pictura este una singulara si in acelasi timp profetica.
Cand intri in curtea bisericii din Draganescu este greu sa-ti imaginezi cat de multa lume se strangea aici in vremea sederii parintelui Arsenie. Locuia peste drum de biserica si nu stii ce zugravea mai bine: peretii sfantului lacas sau sufletele credinciosilor.

O data intrat in biserica, nu stii unde sa te uiti mai intai. Peretii te cheama cu fiecare icoana in parte. Culorile folosite sunt calde, pastelate, la aceasta senzatie de caldura contribuind si tehnica in tempera.

Pe pojghita varului de fresca din pronaosul bisericii din Draganescu, pe care Arsenie Boca a pictat-o incepand cu anul 1968, parintele a strecurat inexplicabil cateva imagini premonitorii, neobisnuite prin actualitatea lor: telefonul mobil, turnurile gemene incendiate pe 11 septembrie la New York sau naveta Discovery.

Desi plasate vizibil pe cei doi pereti laterali de la intrare, scenele respective nu sunt usor de observat, parand a se dizolva pana la contopire in multitudinea altor scene biblice importante: Invierea, infatisarea iadului si a Cetei celor Drepti. Oricat te-ai stradui, din intregul picturii nu distingi nimic, in afara unor chipuri biblice, desenate pe cat de canonic, pe atat de aparte si de potrivit lirismului meditativ din arta parintelui.

Cu litere de un rosu sangeriu, sta scris cuvantul: "Faradelegile atrag pedeapsa pe pamant". Alaturi, intr-o completare tainica si complicat de simpla, apare desenul si toata prefigurarea evenimentelor care vor cutremura iremediabil lumea moderna: de la terorism la modificarea genetica; de la globalizarea mondiala la secularizarea new-age-ista a bisericii lui Hristos.

Auzind de neobisnuitul picturii lumea isi imagineaza ceva socant si poate sunt unii care ar stramba din nas vazand asemenea scene in spatiul lacasului de rugaciune dar rostul lor este acela de a invata, de a explica anumite pilde biblice pe intelesul omului contemporan. Nu senzationalul trebuie cautat la Draganescu, ci pictura in sine care, desi iesita din tipare, te inspira la rugaciune si-ti aduce in minte cugetarea la viata de dincolo de mormant.

Pictura de la Draganescu se unduieste, tresare, palpaie, respira si se inalta din teluric, spre apoteoza Invierii pe Cruce si intarirea mesajului lasat de parintele, ca o ultima avertizare: "Sa nu credeti ca veti intra dupa moarte in Imparatia in care nu ati trait pe pamant".

In partea stanga a naosului este reprezentata in aceeasi scena lumea cu pacatele ei, cu razboiul duhovnicesc al omului, in sfere colorate fiind scrise multele ispite. In partea de sus, imparatia cerurilor. Una dintre cele mai frumoase picturi din aceasta biserica este insa Invierea, in care trupul spiritualizat al Mantuitorului apare redat cu multa finete, in fundal aparand conturul crucii, stiut fiind ca nu se poate inviere fara Cruce. "Cred ca este unica aceasta icoana", spune parintele.

Intr-adevar, parca nicaieri nu am mai vazut asemenea "subtirime" a trupului lui Iisus, incat simti ca poate trece prin usile incuiate, cum a facut cand a intrat la apostoli dupa inviere. In partea de sus a scenei, de dimensiune redusa, apare pictata apocalipsa si, daca te uiti atent, vezi niste zgarie-nori arzand. Scena seamana foarte mult cu o fotografie a tragediei de la 11 septembrie 2001. Multi au spus ca aceasta nu poate fi decat o profetie, intrucat pictorul a murit in 1989.

O alta scena inspirata din viata moderna ilustreaza celebra chemare la cina: ingerul Domnului il cheama pe om la Cina de Sus, dar el, asezat confortabil in fotoliu, inconjurat de lux si descoperirile tehnicii, ii spune acestuia, prin telefon, ca are de "rotunjit tarina", adica de stapanit Pamantul, de incercat milioanele de cai putere ai rachetelor, de populat alte planete. "Avem alte preocupari", este scris undeva pe perete.

"Pictura parintelui Arsenie are un mesaj deosebit, iar eu nu prea am indraznit sa fac un comentariu mai de publicitate pentru ca mi-e teama ca-l marginesc pe parintele. Mesajul e mult mai bogat, mai tainic si mai profund si ne-am ferit sa publicam intr-o carte un comentariu al picturii. Este o teologie deosebita in aceste picturi", spune parintele paroh Lucian Razvan Petcu.
Asa cum observa marele profesor de mistica teologica, Nichifor Crainic, parintele Arsenie a asternut pe varul bisericii - nu ipostaze si scene biblice, ci predici fierbinti, cugetari si ganduri mustind de intrebari si intelesuri. Pe zidurile de catedrala taraneasca de la Draganescu, parintele a pictat crezul sau, deopotriva cu taina unui mesaj profetic, pe care nimeni - nici teologi, nici oameni de arta - nu au incercat pana acum sa-l cerceteze si sa-l inteleaga.


BIOGRAFIE. Absolvent de medicina, teologie si bellearte - calugarul simplu si "omul imbracat in haine de in", care citea deopotriva Filocaliile si ultimele carti despre quasari sau unde cuantice, fara sa vada o contradictie intre crestinism si stiinta, intre iutimea cunoasterii intelectuale si miracolul energiilor necreate ale lui Dumnezeu.

parintele Arsenie a fost arestat si torturat de Securitate in 1948 sub acuzatia de legaturi cu legionarii, lucru pe care l-a negat intotdeauna. Intrat in monahism la Sambata de Sus in 1940,A fost mutat la Prislop, iar in 1951 a fost din nou ridicat de Securitate, apoi trimis la Canal si la Ocnele Mari, pe motiv ca atragea prea multa lume la credinta. In 1959 manastirea Prislop a fost desfiintata, iar parintele, dupa o vreme de pribegie, a fost primit pictor la Atelierele Patriarhiei de la Schitul Maicilor.
Pensionat in 1968, parintele s-a stabilit in satul Draganescu pentru a picta biserica, ceea ce a facut cu multa rabdare pana in primavara anului 1989. Dupa aceasta s-a retras la manastirea Sinaia, unde, in acea toamna, a si trecut la cele vesnice.
Surse: Foto:
Mai multe detalii:

Manastirea Prislop - Dincolo de cuvinte

De aproape sapte secole, Manastirea Prislop reprezinta unul din cele mai importante asezaminte religioase ortodoxe din Transilvania. In decursul existentei sale de peste sase veacuri, manastirea a indeplinit un rol cultural semnificativ in viata romanilor transilvaneni.

Manastirea Prislop este situata la aproximativ 30 de kilometri mai spre sud de orasul Hunedoara si aproximativ 10 kilometri sud de orasul Hateg.
Drumul spre manastire ofera privelisti minunate, in mare parte pe culmea dealurilor cu orizont larg deschis spre Valea Streiului si spre Tara Padurenilor, iar din Hateg pana la Silvasu avem superba depresiune a Hategului, care se intinde pana la poalele muntilor Retezat.

Manastirea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc la inceputul Evului Mediu.

Manastirea Prislop este cunoscuta si sub numele de "Silvas", dupa satul Silvasu de Sus, gasit pentru prima data in documente in anul 1360. La 200 de metri de actuala biserica se afla locul numit "La Manastirea Batrana", dovada existentei acolo a unei manastiri mai vechi, din lemn.

Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra, in plan triconic, cu turla pe naos, arhitectura specifica bisericilor din Tara Romaneasca. Istoriografia manastirii arata ca Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana a copiat la Prislop, intre anii 1404-1405, "Tetravanghelul slavon" aflat azi la Muzeul de Arta.

La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului, Nicolae Balan, il aduce aici pe Ieromonahul Arsenie Boca, de la Manastirea Sambata de Sus, iar in 1950 au fost aduse si maicile. Arsenie Boca a ramas in manastire pana in 1989, an in care a si trecut la Domnul. El a sculptat personal catapeteasma si executat mai multe lucrari de renovare a bisericii si a celorlalte cladiri, fapt pentru care este considerat astazi ca cel de-al treilea ctitor al manastirii. Mormantul sau se afla in cimitirul Manastirii Prislop.

De numele manastirii se leaga existenta Sfantului Ioan de la Prislop, care s-a retras de la manastire la 500 de metri pe raul Slivat, unde si-a construit o chilie din piatra, cunoscuta si azi sub numele de "Casa Sfantului". Se presupune ca a trait aici in secolul al XV-lea sau in prima jumatate a secolului al XVI-lea.

Sursa:

miercuri, 23 noiembrie 2011

Fenomen natural spectaculos in Coreea de Sud

Insula Jindo, Coreea de Sud, este gazda unuia dintre cele mai uimitoare fenomene naturale, numit "Miracolul lui Moise".

De doua ori pe an, in timpul refluxului, o fasie de pamant taie apele, fasie lunga de 2,8 km si lata de aproape 40 m. Aceasta limba de uscat uneste cele doua insule vecine, Jindo si Modo si, ca orice minune, dureaza foarte putin timp, aproximativ o ora.

Oameni din intreaga lume vin sa asiste la acest fenomen neobisnuit.

Exista si o legenda legata de acest fapt ciclic. Se spune ca locuitorii unui sat de pe insula Jindo au fost atacati candva de tigri infometati. Disperati, au cautat adapost pe insula vecina, Modo. Au reusit sa se salveze dar au lasat in urma o batrana neajutorata. Aceasta a implorat ajutorul Zeului Marii, care a despicat apele, doar pentru ca batrana sa scape nevatamata.

Sursa: