joi, 19 ianuarie 2012

Destinatii exotice mai putin cunoscute

Sa mai vedem si ceva nou...

Pe lângă destinaţiile celebre deja în întreaga lume, cum ar fi Republica Dominicană, Sharm El Sheikh sau Insulele Seychelles, turiştii se pot bucura de natură şi de cultură şi în state precum Oman, Panama sau Thailanda, aflate în topul celor mai puţin cunoscute destinaţii turistice în ciuda peisajelor lor aparte.

Iată topul celor mai frumoase zece destinaţii exotice mai puţin cunoscute

1. Muscat, Oman

În ciuda faptului că vecinii din Peninsula Arabă folosesc veniturile obţinute prin vânzarea petrolului pentru a construi zgârie-nori, centre pentru convenţii şi centre comerciale imense, în Oman se amenajează grădini, iar capitala, Muscat, este transformată într-un spaţiu cultural destinat turiştilor.

Cu yahturi private în apropierea liniei de coastă şi cu restaurante de primă clasă care atrag elitele locale, devine din ce în ce mai uşor să confunzi Golful Oman cu Marea Mediterană.

2. Bentonville, Arkansas/Statele Unite ale Americii

În oraşul Bentonville a fost deschis pentru prima oară un magazin Walmart, brand care s-a transformat ulterior în cel mai mare retailer din lume.

Alice Walton, cea mai tânără moştenitoare a "imperiului Walmart", are în vedere transformarea regiunii Bentonville într-o destinaţie culturală de primă clasă pentru turişti. Pentru început, colecţia familiei Walton a fost expusă, în luna noiembrie, la Muzeul de Artă Americană Crystal Bridges.

3. Trinidad, Cuba

Oraşul Trinidad, vechi de 500 de ani, se află la o distanţă de doar jumătate de oră de capitala Cubei, Havana.

Specialiştii în domeniul turismului spun că Trinidad este un adevărat muzeu. Străzile pavate cu piatră, arhitectura colonială spaniolă şi casele vopsite în culori pastelate fac din acest oraş una dintre cele mai frumoase atracţii turistice ale Cubei.

4. Amador, Panama

În cartierul Amador din oraşul Panama a fost deschis recent un muzeu destinat biodiversităţii care a fost proiectat de către cunoscutul arhitect Frank Gehry ale cărui clădiri au devenit, de-a lungul timpului, adevărate atracţii turistice. Reprezentanţii noului muzeu se aşteaptă ca prima lucrare realizată de Gehry în America Latină să atragă mii de turişti în primul an de la deschidere.

Canalul Panama se află în primele stadii ale unui proiect de expansiune în valoare de câteva miliarde de dolari care va fi finalizat, cel mai probabil, în 2014, atunci când se vor sărbători 100 de ani de la deschiderea sa.

5. Hampi, India

Regiunea Hampi este una dintre destinaţiile turistice indiene care se dezvoltă cel mai repede, peisajul de acolo fiind format în milioane de ani de activitate vulcanică şi de eroziune. Cei care aleg să vizitere această regiune vor găsi aici atât zone de deşert, cât şi oaze.

Turiştii pot vizita şi ruinele antice ale oraşului Vijayanager care, înainte de a fi distrus în anul 1565, avea o populaţie de 500.000 de locuitori.

6. Portovenere, Italia

În oraşul Portovenere din Italia există numeroase clădiri aflate în patrimoniul UNESCO. Peisajul este unul pitoresc, iar turiştii pot vizita şi câteva biserici construite în stil gotic.

Străzile din acest oraş sunt încărcate de istorie şi vederea spre mare este una deosebită.

7. Kazan, Rusia

Kazan este cel mai mare oraş din Republica Tatarstan şi este cunoscut şi ca fiind "cea de-a treia capitală a Rusiei", după Moscova şi Sankt-Petersburg. El este cunoscut şi pentru muzeele, teatrele şi restaurantele sale.

Kazan va fi, în 2018, gazda Campionatul Mondial de Fotbal şi, în 2013, gazda competiţiei Universiade.

8. Muang Ngoi, Laos

Aceasta este una dintre destinaţiile turistice aflate în regiunea sudică a Asiei. Este accesibilă doar cu ajutorul bărcilor, de la Nong Khiaw sau de la Luang Prabang, şi dispune de un număr impresionant de case de dimensiuni mici pentru oaspeţi.

Muang Ngoi este o destinaţie ideală pentru persoanele care vor să exploreze peşteri sau care vor să admire cascade.

9. San Pedro de Atacama, Chile

Aici se construieşte, în prezent, ceea ce va fi cel mai mare telescop din lume şi tot aici a fost iniţiat, la finalul anului 2011, cel mai mare proiect astronomic.

Oraşul San Pedro de Atacama este considerat a fi cel mai bun loc de pe Pământ de unde poţi observa stelele. În apropierea sa se află, de asemenea, mai multe gheizere, vulcani şi lagune populate cu păsări flamingo.

10. Koh Lipe, Thailanda

Insula Koh Lipe a trecut, în ultimii cinci ani, printr-un proces rapid de transformare. Dacă iniţial aici existau doar colibe rustice, acum în Koh Lipe au fost construire staţiuni de primă clasă.

Locuitorii de aici au păstrat totuşi autenticitatea thailandeză a insulei care are formă de potcoavă.

Sursa:

miercuri, 18 ianuarie 2012

Plajele cele mai colorate ale lumii

Daca iti este dor de vara te imaginezi incalzindu-ti talpile in nisipul fin, auriu, al unei plaje exotice, poate ar fi cazul sa iti schimbi perceptia ca nisipul perfect este doar auriu si sa privesti cum natura creeaza peisaje multicolore doar cu niste particule fine, sau mai putin fine, dar absolut uluitoare.

Plaje cu nisip negru

Plaja Punalu’u este cea mai vizitata dintre cele cateva plaje negre care exista in Hawaii. Acest nisip negru provine din roca vulcanica, depusa sub forma de lava si racita treptat in urma contactului cu oceanul. Exista si o legenda in zona, care spune ca daca te gandesti sa iei nisip acasa, ca amintire, vei fi blestemat de catre Pele, zeita vulcanilor. Punalu’u se afla in partea de sud a insulei, faimoasa si pentru broastele sale testoase (negre evident, ce masoara cam o jumatate de metru in diametru), o specie protejata prin lege. Exista si cateva placute prin care turistii sunt rugati sa nu atinga broastele si sa nu ia acasa nisipul de pe plaja!




Plaje cu nisip verde

Plaja Papakolea. Exista in lume doar doua plaje cu nisip verde. Una dintre ele este plaja Papakolea care se gaseste in regiunea Ka’u din Hawaii. Culoarea fantastica a nisipului este datorata activitatii vulcanice, nuanta verde fiind data de cristalele de olivina (ce contine fier si magneziu). Cealalta plaja verde se afla in Guam…Se pare ca acest tip de nisip provenit din olivina se mai gaseste in alte doua locuri din Univers: Islanda si pe Luna.

Nisipul de culoarea smaraldului isi datoreaza unicitatea prezentei unei pietre semi-pretioase, olivina. Forta eroziva a oceanului de la baza vulcanului Pu’u o Mahana a scos la lumina cenusa de culoarea verde. Purtata de valuri, a fost depusa in nisip, dandu-i acestuia tenta de verde. Plaja izolata se afla langa Ka Lae (South Point) in districtul Ka’u din Hawaii. Drumul spre aceasta plaja este o adevarata provocare de orientare in spatiu: 3,5 km de labirint prafuit care, daca ai ales curba potrivita, te pot conduce la plaja.


Plaje cu nisip alb

Plaja Hyams se gaseste in New South Wales, Australia. Fiind plaja cu cel mai alb si curat nisip din lume si-a gasit un loc in Cartea Recordurilor. Hyams Beach se afla la doar 2 ore si jumatate de Sydney si in jur de 3 ore de Canberra. Recunoscuta peste tot in lume pentru nisipul ei perfect alb, Hyams Beach este cea mai faimoasa si populara atractie din Golful Jervis.


Plaje cu nisip roz-violet

Plaja Pfeiffer. Dealurile din jurul plajei Pfeiffer din Big Sur, California, sunt formate din granat. Treptat, roca de pe dealuri s-a erodat, nisipul ajungand pe tarm si formand o intindere de nisip in nuante de roz si violet. Este o imagine de o frumusete uluitoare dar destul de greu accesibila. Esti tentat sa crezi ca este un loc secret si probabil ca asta este si intentia celor din zona. Nu exista nici un semn, nici o indicatie.


Drumul marcat cu multa economie catre Sycamore Canyon Road, este la circa 1,5 km sud de intrarerea spre Parcul National Pfeiffer Big Sur. Drumul pavat, dar care abia daca are latimea unei masini, te conduce in jos spre plaja. Sunt numeroase intoarceri si raspantii, astfel incat este foarte usor sa pierzi directia spre plaja. La capatul drumului (daca ai reusit sa-l alegi pe cel bun) se afla un platou folosit drept parcare. De aici porneste o carare peste si printre pietrele uriase ce strajuiesc de jur-imprejur plaja.

Plaje cu nisip rosu

Plaja Kaihalulu. Cu greu vei gasi in lume o alta plaja cu nisip atat de rosu. Kaihalulu, sau Plaja cu nisip rosu, se gaseste pe insula Maui. Nisipul isi ia culoarea rosu-inchis de la cenusa maruntita a dealului ce inconjoara golful. Drumul spre plaja este extrem de alunecos si trebuie sa cobori cu mare grija. Dar imaginea plajei cu nisip rosu, impreuna cu oceanul, inconjurate fiind de copaci si de un perete de roca vulcanica este fara pereche!



Sursa:

joi, 12 ianuarie 2012

Turismul in Bucuresti in top 100

Bucurestiul ocupa locul 55 in topul celor mai vizitate 100 de orase din lume de catre turisti straini, cu 2,1 milioane de vizitatori in 2010, in urcare cu 5,4% fata de 2009, depasind destinatii precum Atena, Rio de Janeiro sau Milano.

Topul releva declinul oraselor europene pe fondul crizei datoriilor de stat, care a afectat turismul din zona euro, si ascensiunea destinatiilor turistice din regiunea Asia-Pacific, aflata in plin boom economic.

Bucurestiul se plaseaza la mijlocul clasamentului, depasind orase precum Atena (locul 77, 1,7 milioane vizitatori straini, in scadere cu 7%), Munchen, Mexico City, Jakarta, Rio de Janeiro, Milano, Lisabona, Sao Paulo, Venetia, Florenta sau Washington DC.

Cele mai vizitate destinatii din Europa Centrala, de Est si Sud-Est

Din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, Praga si Moscova au cei mai multi vizitatori (cate 3,7 milioane), urmate de Viena (3,5 milioane), Kiev (3,3 milioane), Budapesta (2,6 milioane), St Petersburg (2,5 milioane) si Varsovia (2,4 milioane). Bruxelles a depasit usor numarul de turisti straini inregistrat de Bucuresti, cu 2,2 milioane de vizitatori in 2010.

Cel mai vizitat oras din lume

Cel mai vizitat oras din lume in 2010 a fost Hong Kong, cu aproape 20 de milioane de turisti straini, urmat de Singapore (18,2 milioane) si Londra (14,5 milioane). Macau, capitala mondiala a jocurilor de noroc, a atras peste 13 milioane de turisti straini, cu 25,9% mai multi decat in 2009, ocupand locul al patrulea in top 100.

Singapore a atras cu 16% mai multi vizitatori decat in 2009, datorita programului guvernamental de dezvoltare a turismului, axat pe turismul de lux, organizarea de expozitii si conferinte, imbunatatirea conditiilor de cazare si serviciilor destinate turistilor si promovarea atractiilor si obiectivelor turistice.

Londra este cel mai popular oras european, datorita unei game largi de atractii si obiective turistice, apreciate de o plaja larga de vizitatori.

Cel mai vizitat oras de pe continentul american este New York, insa ocupa numai locul 8 la nivel mondial, cu 8,9 milioane de vizitatori straini in 2010.

Parisul este pe 9, cu 8,1 milioane de turisti straini, iar Roma pe 14, cu 5,6 milioane. Barcelona si Las Vegas ocupa locurile 16 si 17, cu 5,1 milioane de vizitatori fiecare.

Sursa:

luni, 9 ianuarie 2012

Luang Prabang, Laos – Atmosfera hipnotizanta

Luang Prabang este o comoara ascunsa intre doua rauri, Mekong si Nam Khan (Raul Khan), ape care apara si protejeaza acest oras cunoscut si sub denumirea de "giuvaerul din Laos". Cursul raului Mekong ofera o atmosfera magica si hipnotizanta. In ciuda dimensiunilor sale reduse, orasul are o energie speciala care te cucereste si face ca timpul sa-si piarda dimensiunea liniara.

Luang Prabang este un exemplu remarcabil de fuziune a arhitecturii traditionale si a structurilor urbane Lao cu cele construite de catre autoritatile coloniale europene din secolele XIX-XX. Peisajul urban unic, remarcabil conservat, ilustreaza o etapa cheie in imbinarea perfecta a celor doua traditii culturale distincte.

Luang Prabang sau Louangphrabang (in traducere literara: Imaginea regala a lui Buddha (mudra Disparitia Fricii) (nimic nu e intamplator!!) este situat in nordul Laos-ului, la 425 km de Vientiane. Orasul a fost fosta capitala regatului cu acelasi nume. Pana la preluarea sa de catre comunisti, in 1975, a fost capitala regala si sediul guvernului Regatului Laos. Orasul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Cea mai mare parte a orasului este formata din patru drumuri principale situate pe o peninsula, intre Khan Nam si raurile Mekong. Orasul este renumit pentru numeroasele temple si manastiri budiste. In fiecare dimineata, spectacolul calugarilor de la diferite manastiri care merg pe aceste strazi este unul memorabil. Unul dintre cele mai importante repere din oras este constituit de un deal abrupt pe care se afla Wat Chom Si.

Culoarea este prima din virtutile pe care turistii din Luang Prabang le observa. Florile rozalii si parfumul puternic de migdali, bancile din trunchiuri de arbori, presarate cu flori stacojii, robele portocalii ale calugarilor si novicilor, templele de un auriu stralucitor sau bordo. Urmeaza mirosul de cafea proaspata, activitatile de pe rau, produsele care se vand in piata si alimentele picante. Si apoi esteticul incepe sa se manifeste plenar. Inconjurat de munti si situat la 700 m deasupra nivelului marii, la confluenta celor doua rauri, Luang Prabang este in pezent o importanta atractie turistica. Auriul de pe acoperisurile stralucitoare ale templelor, in combinatie cu arhitectura provinciala frantuzeasca si locuitorii multietnici captiveaza chiar si cei mai experimentati calatori iar bunavointa localnicilor le induce un tip de binecuvantare coplesitoare.


Autostrazile inchise care leaga Luang Prabang de Thailanda si China au transformat orasul intr-un punct de legatura important pentru comertul dintre cele trei tari. Guvernatorii orasului au gandit un sistem de by-pass rutier care ofera acces spre centrul orasului. Astfel, sentimentul de pace, liniste, calm absolut care a adus primii vizitatori in oras, atunci cand Laos a fost deschis turismului, in 1989, a fost bine conservat. Mai mult, datorita faptului ca orasul este listat in patrimoniul UNESCO, se interzice accesul autobuzelor si camioanelor. Activitatea rutiera este dominata de biciclete sau motociclete, dar cel mai mult de mersul simplu, pe jos. Desi orasul misuna de calatori, aceasta nu este o destinatie pentru petreceri, dupa ora 23:30 fiind impusa linistea si interdictia circulatiei prin oras.

Balmoral, Scotia – Castelul Reginei

Din cele 3000 de castele ale Scotiei am ales unul care te face sa te gandesti instantaneu la o poveste cu printese. Castelul Balmoral este o constructie extinsa pe mai bine de 260 de kilometri patrati ai unei mosii din zona Aberdeenshire, Scotia, cunoscuta ca Royal Deeside. Proprietatea a fost un cadou al Printul Consort Albert pentru sotia sa, Regina Victoria si in prezent este folosita ca resedinta regala de vara.

Si pentru Regina Elisabeta a Marii Britanii vacanta este momentul cel mai asteptat al anului, pe care o numeste "hibernare", mereu in acelasi fel si in acelasi loc, la castelul scotian de la Balmoral, singurul loc in care, afirma ea, "imi pot permite luxul de a dormi in acelasi pat timp de cateva saptamani consecutiv". De la inceputul lunii august si pana la jumatatea lunii octombrie, curtea regala se muta in fiecare an in zona cetoasa din Highlands, fara sa-i pese de frigul si de ploile care marcheaza cu multa anticipatie sfarsitul verii.

Balmoral este locul potrivit pentru a se odihni, plimbandu-se ore in sir pe colinele din jurul castelului, cu un fular pe cap, cu un sacou si cizme, in compania vreunui presedinte sau prim-ministru venit in vizita. Zilele trebuie sa fie pline de lucruri amuzante si nu trebuie sa se scurga fara nicio activitate. Regina Elisabeta nu a stat la plaja nici macar o zi in viata ei, si nu poate concepe o vacanta fara picnic, vanatoare, plimbari calare, pescuit: exact lucrurile pentru care Lady Diana considera plicticos si insuportabil Balmoralul.

Castelul este deschis vizitatorilor din aprilie pana la jumatatea lunii iulie, cu cateva zile inainte de sosirea reginei. Fiecare activitate in Balmoral se invarte in jurul datei fatidice de 1 august: in grandioasa si impecabila gradina, salata si verdeturile sunt semanate in asa fel incat sa poata fi culese in saptamanile de sedere ale Reginei acolo si acelasi lucru este valabil si pentru zecile de varietati de flori, care vor fi treptat culese pentru decoratiunile interioare.

Cand regina Elisabeta pleaca la Balmoral, tonele de bagaje, imbracaminte, caii, cainii, sunt transportate cu zeci de camioane. Cu o anticipatie de cateva saptamani, "Master"-ul casei regale intreaba ce filme sau programe de televiziune vor dori Maestatea Sa si printul consort Filip sa vizioneze in timpul vacantei pentru a le expedia la castel. Este pregatita si o lista cu carti, care vor trebui sa aiba toate coperta rigida si sa fie impachetate: reginei si sotului ei nu le place sa citeasca volume deschise deja de altii. Pentru anul acesta, ar fi cerut si scandaloasa biografie a lui Antony Armstong-Jones, sotul libertin al surorii Margaret.

Cand era printesa si venea la Balmoral cu parintii, Elisabeta petrecea o parte a dupa-amiezilor distrandu-se cu vanarea liliecilor care dormeau agatati de tavanul salii de dans. In ultimii ani, regina petrece multe ore pregatind cele aproximativ 800 de felicitari de Craciun, pe care incepe sa le scrie din august pentru a evita frenezia sarbatorilor de sfarsit de an.

In fiecare vara, primul ministru este invitat la Balmoral pentru o intalnire informala legata de probleme ale guvernului in timpul indelungatei pauze parlamentare. Un cosmar pentru sotii, obligate sa-si schimbe tinuta chiar de sase ori pe zi pentru dejun, plimbari, ceaiul de la cinci, si cina.

Balmoral este si unicul loc din lume in care o regina spala vasele, la sfarsitul unei mese in familie la care sunt invitati si oaspeti de seama. Regina Elisabeta pregateste sandwich-urile si nu suporta ca cineva sa se ofere s-o ajute.
Printul Filip aprinde focul si prajeste carnatii si legumele. La sfarsit, membrii familiei regale strang masa si fac curat. In fond, vacanta regilor inseamna si sa redevina pentru cateva zile persoane obisnuite.

Sursa:

joi, 5 ianuarie 2012

Vacanta la ski in Europa

1. Austria

  • Saalbach-Hinterglemm

Staţiunea Saalbach-Hinterglemm se află în districtul Zell am See aflat în landul austriac Salzburg. Aici există trei reţele de pârtii, numite Saalbach, Hinterglemm şi Leogang, care au în total circa 200 de kilometri.

Turiştii care vor să vină la schi în această staţiune pot să îşi petreacă vacanţa pe pârtii cu diferite grade de dificultate. Din totalul pârtiilor, 15 kilometri prezintă un grad de dificultate ridicat, 95 de kilometri au un grad de dificultate mediu şi 90 de kilometri pot fi folosiţi şi de către copii, având un grad de dificultate scăzut.

  • Filzmoos

Oraşul Filzmoos se află în districtul St. Johann im Pongau din Salzburg, Austria. Principala sursă de venit a locuitorilor din această zonă este turismul, din schi şi din alte sporturi de iarnă, în timpul sezonul rece, şi din drumeţii în timpul verii.

Aici turiştii pot schia pe cei 12 kilometri de pârtii din zonă, special amenajate atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi.

2. Elveţia

  • Zermatt

Staţiunea Zermatt se află în districtul elveţian Visp şi este una dintre cele mai cunoscute din lume, atunci când vine vorba despre facilităţile pe care le oferă turiştilor care vin să îşi petreacă acolo vacanţele la schi.

Având în vedere altitudinea la care se află şi faptul că este localizată la poalele celor mai înalte vârfuri ale munţilor elveţieni, turiştii pot schia pe pârtiile din regiune chiar şi pe parcursul verii.

  • St. Moritz

Aflată în districtul elveţian Maloja, staţiunea St. Moritz se bucură de peste 300 de zile însorite pe an.

Pe parcursul verii staţiunea este foarte populară în rândul altleţilor, în special al cicliştilor, alergătorilor şi maratoniştilor, care o aleg ca bază de antrenament.

Pe lângă pârtiile de ski care au chiar şi 1,6 kilometri, aici turiştii pot naviga pe unul dintre cele 25 de lacuri din zonă, pot face drumeţii sau pot face căţărări.

3. Italia

  • Cortina D'Ampezzo

Oraşul Cortina D'Ampezzo se află în nordul Italiei, în regiunea Veneto, şi este o destinaţie preferată de turiştii care vor să practice sporturi de iarnă.

Una dintre cele mai captivante cascadorii din filmul James Bond "Doar pentru ochii tăi (For Your Eyes Only)", realizat în 1981, a fost filmată pe una dintre pârtiile din Cortina D'Ampezzo.

Tot aici s-au "născut" şi unele dintre cele mai cunoscute branduri din lumea modei, cum ar fi Bulgari, Benetton, Gucci şi Geox.

  • Campitello di Fassa

Staţiunea Campitello se află în regiunea Trentino-Alto Adige şi le pune turiştilor la dispoziţie şase pârtii, care au o lungime totală de 15 kilometri.

Staţiunea este potrivită, în special, pentru schiorii cu experienţă şi pentru snowboarderi, dar oferă spaţii şi pentru începători.

4. Germania

  • Garmisch - Partenkirchen

Oraşul - staţiune Garmisch - Partenkirchen din Bavaria se află în apropierea celui mai înalt munte din Germania, Zugspitze, care are o altitudine de 2.961 de metri.

A fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1936, prima competiţie de acest tip care a inclus şi schiul alpin pe lista sa.

Garmisch - Partenkirchen este preferat, în principal, de turiştii care vor să îşi petreacă vacanţele la schi sau de cei care vor să practice snowboarding-ul, având în vedere faptul că aici se găseasc cele mai bune zone de schi din Germania.

  • Oberammergau

Oberammergau se află în landul Bavaria, aici turiştii pasionaţi de sporturile de iarnă având acces la nouă pârtii care au o lungime totală de 16 kilometri.

Dintre aceştia 7 kilometri au un nivel de dificultate mediu, 4 kilometri pot fi folosiţi de către schiorii avansaţi şi 3 kilometri de experţi. În zonă funcţionează o telecabină, două telescaune şi 17 teleschiuri.

5. Bulgaria

  • Borovets

Borovets este cea mai veche staţiune de iarnă din Bulgaria, aceasta fiind deschisă încă din 1896. Astăzi, ea este cea mai mare şi cea mai modernă staţiune montană a acestui stat. În luna ianuarie, temperatura în zonă nu depăşeşte 4,8 grade Celsius.

În general, pârtiile din Borovets sunt acoperite cu zăpadă de la mijlocul lunii decembrie până în luna aprilie.

  • Bansko

Oraşul Bansko se află în sud-vestul Bulgariei, la poalele munţilor Pirin, fiind, la rândul său, printre cele mai populare staţiuni de schi, atât pentru turiştii europeni, cât şi pentru cei bulgari.

Staţiunea se află la cel mult o oră depărtare de Borovets şi pune la dispoziţia turiştilor 75 de kilometri de pârtii.

Schiorii găsesc aici doar două pârtii cu grad mare de dificultate, celelalte având un grad de dificultate mediu sau uşor.

Sursa: gandul.info