sâmbătă, 21 decembrie 2013

Biblioteca Laurenziana, Florenta, Italia


Una dintre cele mai mari biblioteci din Florenta, Biblioteca Laurenziana, este parte a bazilicii San Lorenzo. Cei interesati de arhitectura, biblioteci, carti sau frumusete nu ar trebui sa o treaca cu vederea atunci cand se afla in Florenta. Nu este doar una dintre cele mai deosebite biblioteci din acest oras ci si din intreaga lume. 



"Biblioteca Laurenziana e mai mult decat o biblioteca. E un monument-biblioteca, proiectat de Michelangelo pentru a adaposti manuscrisele achizitionate de familia Medici din Atena, Constantinopole si Alexandria, incredintate un timp dominicanilor de la San Marco." Octavian Paler in Drumuri prin memorie " 


Vizitatorul isi reprima cu greu placerea tactila si in vreme ce, in lumina subtire filtrata de vitralii, se aud clopotele florentine, o "teama" ca aceea exprimata intr-o butada a lui Anatole France ("va veni o zi cand vom fi cu totii bibliotecari, atunci va fi sfarsitul") ti se pare ca numeste, dimpotriva, un vis, din pacate, irealizabil. Caci lumea merge intr-o alta directie." Octavian Paler in Drumuri prin memorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu