joi, 24 iulie 2014

Seychelles – Plaje, perle negre, cocotieri


Pe unde se afla?
Arhipelagul format din 115 insule ( desi Constitutia tarii listeaza 155, doar 40 fiind locuite) este dezvoltat pe un lant muntos submarin si este situat in Oceanul Indian, la circa 1000 km NE de insula Madagascar si la 1700 km de Africa. Alte regiuni si tari vecine sunt: Zanzibar la vest, Mauritius si Reunion la sud, Comore si Mayotte in sud-vest, iar Maldive la nord-est. Ca marime, domina insulele granitice Mahé, Praslin, Silhouette Island, La Digue, Curieuse, Felicite, Frégate.

Cine le-a vazut primul?

Vizitate de arabi, descoperite de portughezi, pe ale caror harti sunt si marcate din 1502 (Vasco da Gama - 1502, Pedro Mascarenhas - 1505), explorate de o expeditie britanica in 1609, insulele Seychelles, nelocuite pana la descoperirea lor de catre portughezi, sunt colonizate de francezi la jumatatea secolului al XVIII-lea si anexate Frantei in 1756. Pasind pe plajele fine ca de matase, umbrite de palmieri, celebrii navigatori au crezut ca au descoperit Paradisul.


De unde numele?

Numele insulelor a fost dat dupa cel al contelui Moreau de Séchelles, unul din ministrii lui Ludovic XV, insula Mahé dupa guvernatorul francez Mahé de la Bourdonnais. Pe plantatii sunt adusi sclavi negri din Africa. Ocupate in 1810 si anexate intre 1814 si 1903 prin Tratatul de la Paris de Marea Britanie, insulele Seychelles sunt unite administrativ cu Mauritius. De la 31 august 1903, constituie o colonie separata a Coroanei britanice. La 1 octombrie 1975 Seychelles obtin autonomia interna, iar in urma Conferintei constitutionale de la Londra isi proclama la 28 iunie 1976 independenta ca republica in cadrul Commonwealth-ului.

De unde incepem? 

Insula Mahe, principala insula din Seychelles unde se afla si capitala Victoria, port si aeroport international are 27 km lungime/8 km latime si concentreaza 90% din populatia arhipelagului. Multi apreciaza ca Insula Mahe cu ale sale 70 de plaje este unul din cele mai frumoase locuri de pe Pamant. 

Ce urmeaza? 

Praslin este cea de-a doua insula ca marime din Seychelles (38 km²) este situata la 3 ore cu barca sau 15 minute de zbor de Insula Mahe. Este considerata Gradina Raiului, fiind singurul loc de pe glob unde cresc cocotierii de apa. A fost denumita Isle de Palmes (Insula Palmierilor) de catre exploratorul Lazare Picault in 1744, fiind in acea perioada locul de ascunzatoare al piratilor si al comerciantilor arabi. In 1768 a fost redenumita, Praslin, in onoarea diplomatului Francez Cesar Gabriel de Choiseul, duce de Praslin.

Aici se afla Vallee de Mai, o vale impunatoare ce a fost numita „Gradina Edenului”. Este singurul loc din lume unde cresc palmierii „Coco-de-mer”, care pot trai peste 200 de ani. Rezervatia Naturala Vallee de Mai de pe insula Praslin este una din principalele atractii turistice. UNESCO a inclus Valee de Mai in 1982 in Patrimoniul Natural Mondial.

Plaja Anse Lazio este o plaja in Nord-Vestul insulei si este considerata cea mai spectaculoasa plaja din Praslin si din intreaga tara. Este marginita de stanci uriase de granit ce dau un aspect spectaculos intregii zone. 



Perle negre
Black Pearl cuprinde trei atractii intr-una singura: Ferma de scoici gigant, Ferma de perle si Magazinul de perle negre. Este singurul loc din intregul Ocean Indian in care se cultiva perle negre. De asemenea puteti afla informatii interesante despre procesul de crestere al scoicilor si de cultivare a perlelor. 

Alte frumuseti 

Insula La Digue vrajeste prin combinatia intre nisipul alb si stancile de granit gri, gigantice, plantatiile de vanilie si nuci de cocos. La Veuve Special Reserve este un paradis al pasarilor rare.

Silhouette situata la 2 km nord de Insula Mahe, unde se produce coppra -miez uscat de nuca de cocos din care se extrage ulei pentru unt si scortisoara. 

Un alt loc de o frumusete rara care nu trebuie ratat este cel mai mare atol din Aldabra inscris in 1982 in Patrimoniul Mondial Natural si Cultural UNESCO. Aici traiesc 150.000 de testoase si aproximativ 2 milioane de pasari, unul dintre marile sanctuare ale pasarilor din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu