miercuri, 8 iulie 2015

Nou in Patrimoniul Mondial Unesco

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reunit la Bonn, în Germania, a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute includerea de noi obiective în Patrimoniului Mondial al Umanităţii. 
FRANŢA: Tradiţiile din Champagne şi climatul din Burgundia
Tradiţiile viticole din Champagne şi din Burgundia au intrat împreună pe această listă de prestigiu, pe de o parte cu dealurile, casele şi cramele de la Champagne, zonă în care s-a elaborat arta de a face vinuri spumante, iar pe de altă parte cu "climatul" viilor din Burgundia, parcelele viticole delimitate de pe pantele coastelor Nuits şi Beaune.
wallpapers-catalogue.com
JAPONIA: Siturile industriale din epoca Meiji
Este vorba despre 23 de locaţii reprezentative pentru evoluţia industriei din Japonia din timpul împăratului Meiji (1868-1910), repartizate în 11 locuri şi a căror adăugare pe listă a fost contestată de China şi Coreea de Sud. Unele dintre facilităţi sunt încă parţial în funcţiune, cum ar fi macaralele de pe şantierul naval Mitsubishi Heavy Industries (MHI) din Nagasaki. Aceasta este pentru prima dată când situri încă funcţionale sunt listate ca patrimoniu mondial. Decizia includerii acestor locaţii din Japonia pe lista UNESCO a fost în centrul unui scandal diplomatic, Coreea de Sud şi China menţionând că şapte dintre acestea au fost locuri de deportare şi muncă forţată pentru cetăţenii lor în timpul ocupaţiei japoneze (1910-1945 pentru Coreea, 1932-1945 pentru China).
www.history.com
SUA: Misiunea San Antonio
Cinci "misiuni", avanposturi fondate de misionari franciscani în secolul al XVIII-lea pe ambele maluri ale râului San Antonio din sudul Texas-ului, şi o fermă situată puţin mai la sud compun o locaţie inclusă pe lista UNESCO. Cea mai renumită misiune este Alamo, locul unei celebre bătălii din timpul Revoluţiei Texane (1836). Misiunile franciscane din Texas ilustrează eforturile coroanei spaniole de a coloniza, evangheliza şi apăra frontiera de nord a Noii Spanii, a explicat UNESCO, şi sunt un exemplu de împletire a culturilor de limbă spaniolă.

loscompadres.org
GERMANIA: Zona antreprizelor portuare din Hamburg
Speicherstadt — "oraşul antreprizelor" — este o întretăiere de străzi, canale şi poduri situate în oraşul-port Hamburg şi înconjurate de antreprize din cărămidă roşie construite în stilurile neogotic şi neoroman între 1885 şi 1927. În apropiere, districtul Kontorhaus, dedicat tranzacţiilor comerciale ale portului şi în mod particular Chilehaus ("Casa Chile), a fost construit în anii 1920 şi 1930. Ambele ansambluri "simbolizează în mod emblematic consecinţele creşterii ameţitoare a comerţului internaţional la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea", conform UNESCO.
www.engelvoelkers.com
TURCIA: Diarbakir şi Efes
Diyarbakir, oraş din sud-estul Turciei, include Castelul oraşului, cu şase kilometri de metereze, cu turnuri, porţi şi contraforturi, precum şi grădinile Hevsel, care conectează oraşul la fluviul Tigru. Alt obiectiv din Turcia inclus pe lista UNESCO este Efes, vestigiu al oraşului bizantin care a găzduit un mare templu dedicat zeiţei Artemis, una dintre cele şapte minuni ale lumii. Potrivit UNESCO, Efes este un exemplu excepţional de oraş portuar cu un canal maritim şi un bazin portuar.

www.turklandtravel.com
SPANIA: Drumurile din Santiago de Compostela
În acest caz nu nu este vorba despre un obiectiv complet nou care intră pe lista UNESCO, întrucât drumurile de pelerinaj din Santiago de Compostela au fost incluse pe lista patrimoniului mondial din anul 1993. Extinderea acestor drumuri include unele dintre primele căi de pelerinaj apărute după descoperirea mormântului din secolul al IX-lea atribuit apostolului Iacob.

www.onfootinspain.com