Babilon, oras legendar, este tinutul cel mai faimos al antichitatii. Acesta a fost capitala a 10 dinastii mesopotamiene, incepand cu dinastia regelui Hammurabi (1792-1750 i.Hr.), al 6-lea rege al primei dinastii; ultima dinastie sub care Babilonul a atins apogeul este bine cunoscuta in special datorita celui de-al doile rege, Nabucodonosor II (605-563 i.Hr.), de perioada aceasta apartinand cele mai multe dintre cladirile existente in Babilon.
Etimologia numelului BABILON face trimitere la termenul "bab-ili", care s-ar traduce prin "Poarta Zeilor". Se credea ca pe aici zeii puteau cobori oricand pe pamant, dar si invers, o posibilitate pentru oameni de a urca la zei.
La nivel mondial, Babilonul este perceput ca unul dintre cele mai faimoase orase ale Antichitatii, renumit atat pentru natura sa diversa si cosmopolita, cat si pentru frumusete si splendoare. In perioada clasica, se vorbea despre orasul Babilon cu mare admiratie si pietate.
Centru cultural si guvernamental, Babilonul a inflorit timp de cincisprezece secole, de la sosirea amoritilor, prin 1850 i.Hr., pana la Alexandru cel Mare, care a murit intre zidurile orasului in 322 i.Hr.
In prezent, ruinele sale acopera aproximativ 30 km2, intre malul de est al fluviului Eufrat, la 90 de km de Baghdad si pana la aproximativ 10 km nord de Hilla. Cele mai importante monumente ale Babilonului de astazi sunt Palatele de vara si de iarna ale regelui Nabucodonosor II, Ziggurat, atasat acestora, Calea Procesiunilor, Leul din Babilon si celebra Poarta Ishtar.
Orasul a fost fara indoiala prima metropola a omenirii. Herodot il considera „cel mai mare dar si cel mai frumos oras” din lume. A fost insa si cel mai hulit oras al antichitatii, profetii Vechiului Testament blestemandu-l cumplit pentru ca acest oras-stat cucerise Iudeea, ducandu-i pe evrei in robie.
Despre Babilon ca... incercare a oamenilor de a se descurca fara Dumnezeu
Mai trebuie lamurit un lucru. De ce este Babilonul cel mai blestemat oras al antichitatii. De fapt, doar Biserica crestina a considerat Babilonul un oras blestemat. si iata de ce! Nabucodonosor al II-lea a inglobat in imperiul sau Asiria, Siria si Palestina, iar in 597 i.Hr. a cucerit Ierusalimul, pe care dupa zece ani, l-a distrus complet – ca represalii la o rascoala a locuitorilor sai, iar pe supravietuitori i-a adus in „exilul babilonian” – de unde si ura ce razbate cu putere impotriva sa si a orasului.
Babilon din cartile profetilor Bibliei
Distrugerea statului iudeu de catre armatele lui Nabucodonosor al II-lea a marcat, de fapt, incheierea unui ciclu in istoria poporului evreu, inaugurand o noua etapa-exilul.
Tara de exil pentru evrei a fost, paradoxal, tara de bastina a patriarhului Avraham.
Trebuie sa spunem si faptul ca babilonienii s-au comportat bine cu evreii, acordandu-le autonomie si numeroase drepturi. Aici au aparut sinagogile (bisericile evreiesti). Tot aici evreii s-au organizat in comunitati, iar tinerea zilei de odihna, Sabatul, a devenit foarte importanta.
Profetul Daniel
Babilonul este considerat cel mai blestemat oras al antichitatii datorita profetilor din perioada „robiei babiloniene”. Cel mai important dintre acestia a fost Daniel. Numele sau inseamna chiar „Dumnezeu este judecatorul”.
Daniel a fost un personaj istoric, cosmopolit (s-a nascut in Israel, a trait in Babilon si a murit in Persia), cunoscator a cel putin cinci limbi (ebraica, limba sa materna, sumeriana, limba traditionala sacra a Babilonului, akadiana sau babiloniana, limba nationala populara, aramaica, limba internationala a comertului si diplomatiei si eventual persana, limba care se vorbea in Susa).
De pe teritoriul celor doua state din Orientul Mijlociu, Babilon si Persia, Daniel transmite peste veacuri, o corespondenta speciala, sub forma unor reportaje, zece la numar. Cinci din ele sunt consemnari despre actualitatile din timpul sau (secolul V i.Hr.), iar celelalte cinci, previziuni despre evolutia lumii.
El vede o transformare a relatiilor internationale pana in punctul terminus al istoriei lumii. De fapt, Daniel ne spune ca Dumnezeu nu a fost infrant prin faptul ca a ingaduit caderea Ierusalimului, caci oamenii nu se pot descurca fara Dumnezeu.
Babilonul a fost un test dat de Dumnezeu evreilor. Adevarul este ca pe durata „robiei babiloniene”, evreii si-au schimbat total atitudinea religioasa, devenind dintr-un popor inclinat spre idolatrie, un popor cu o credinta monoteista mai tare decat granitul. In numai 70 de ani petrecuti in captivitate, Dumnezeu i-a „curatit" pe evrei in cuptorul maniei lui si i-a scos de acolo vindecati pentru vecie. Conform lui Daniel, Babilonul trebuia sa aiba soarta Sodomei si Gomorei, orasele distruse de urgia Domnului.
http://www.isciv.ro/Cele-mai-citite/minunile-babilonului.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu