Vacanța Esoterică

luni, 18 octombrie 2010

Salina Cacica (II)


Salina Cacica este situata in localitatea cu acelasi nume, in partea de nord a tarii, la 42 kilometri vest de orasul Suceava si 17 kilometri nord de Gura Humorului.

Aerul puternic ozonat, puritatea si frumusetea naturii fac o destinatie de vis din acest loc in orice anotimp fie pentru odihna sau agrement, fie pentru tratamentul bolilor respiratorii.
Intrarea in „ocna“ se face pe trepte de brad, vechi de peste 200 de ani, mineralizate de saramura ce a patruns in lemn.

Munca cu dalta si barosul a ocnasilor de altadata a lasat adevarate lucrari de arta, care poarta pecetea talentului - scari de acces taiate in masivul de sare, tavane boltite sau galerii imense.
Dar adevarata masura a maiestriei celor care au sapat sarea cu ciocanul o dau mica biserica daltuita in sare la o adancime de 27 de metri si sala de dans aflata la 37 de metri adancime.


Capela romano-catolica Sf. Varvara - aflata la capatul scarilor cu 192 de trepte, la 21 metri adancime - poarta hramul Sfintei Maria si ii aduna de doua veacuri pe toti localnicii la serviciul divin de Sf. Varvara, protectoarea minerilor. Dintre lucrarile miniere executate in capela se pot vedea si astazi altarul, amvonul, chilia preotilor si rambelul din sare cioplita in care este zidita icoana Sfintei Varvara.

Capela ortodoxa - aflata la adancimea de 35 metri, unde se desfasoara Orizontul I. In aceasta zona, galeria sapata direct in sare este mult mai larga si are pe pereti basoreliefuri sculptate in stanca de sare, cu tematica religioasa, opera recenta a unor tineri scultori din zona, unele dupa modele similare de la Salina Wieliczka de langa Cracovia.

Mai jos, in interiorul minei, prin galeriile sapate manual in masivul de sare, se ajunge la adancimea de 44 metri in Grota Piticilor si in Sala de Bal, lucrate numai cu ranga si barosul.

Sala de dans denumita si "Sala Ing. Agripa Popescu" (dupa numele primului director general al Regiei Monopolurilor Statului, asa cum apare intr-un basorelief in peretele de sare) - aflata la adancimea de 37 metri, are la capete 3 balcoane sapate in sare. Aici se organizau baluri, intalniri festive, spectacole fiind si primul loc de distractie din zona.

Inainte de a intra in spatioasa sala de bal, inconjurata de un balcon, la o adancime de 38 metri, te intampina un lac adanc de peste 2 metri - Lacul Sarat. Acesta este unic in tara, iar peste tot becuri electrice lumineaza milenarele straturi de sare. Lacul este ingradit cu balustrada si iluminat de cateva reflectoare, cu ani inainte aici facandu-se mici plimbari cu ajutorul unei plute.

Iesind la lumina soarelui, multe alte obiective asteapta sa fie vizitate, printre care demne de amintit sunt Manastirile: Putna - 37 km, Sucevita - 24 km, Moldovita - 32 km , Voronet - 25 km.

Surse:
http://www.scribd.com - Salinele-Romaniei
www.forum.santamia.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu