Atractie centrala a Vienei, Catedrala Sf. Stefan isi intampina vizitatorii cu numeroase simboluri ascunse, ce se cer a fi descifrate.
Stephansdom sau Catedrala Sf Stefan a supravietuit catorva razboaie si a devenit simbolul libertatii Vienei. Cladirea in stil gotic a fost construita in anul 1147. Caracteristica sa principala, acoperisul din tigla taiata sub forma de diamante, a fost adaugat ulterior, in anul 1952.
Cele mai importante evenimente gazduite de catedrala il au ca personaj central pe Mozart, nunta si inmormantarea geniului muzical vienez avand loc intre peretii acesteia.
Impresioneaza:
Turnul inalt de 135 m sau “Batranul Steve”, care permite, dupa urcarea a 343 de trepte in spirlala, admirarea unor panorame surprinzatoare ale orasului.
Turnul Nordic sau Nordturm, neterminat, dar avand adaugate in structura de varf elemente renascentiste; accesul este mai usor, facandu-se prin intermediul unui lift.
Clopotul Pummerin, unul dintre cele mai mari din lume, adapostit de Turnul Nordic, se face auzit in tot orasul in noaptea de Anul Nou.
O5 – simbolul sculptat in piatra, in fata masivei porti frontale are o semnificatie istorica. Numarul 5 provine de a cincea litera a alfabetului, E, care impreuna cu O formeaza OE – abrevierea de la Österreich (Austria), un cod ascuns menit a simboliza rezistenta fata de anexarea Austriei de catre Germania.
Altarul, o piesa impunatoare, parte a tezaurului national.
Amvonul din piatra, aflat in mijlocul naosului, poarta imaginile celor patru Parinti ai Bisericii latine: Ambrosie, Jerome, Grigore si Augustin. Un auto-portret rar al artistului (Anton Pilgram) se afla imediat sub scari. Busola reprezentata in tablou marcheaza punctul de tranzitie spre perioada Renasterii, cand artistii au inceput sa iasa din anonimat, devenind cunoscuti.
Balustrada amvonului este acoperita cu simboluri interesante: soparlele - animale de lumina, reprezentari ale animalelor considerate malefice si "Cainele Domnului" din partea de sus – aveau menirea de a proteja predica de influentele rele. Cercurile delimitate in trei parti, reprezentand Sfanta Treime si cele in patru parti, reprezentand cele patru anotimpuri se desfasoara sus, respectiv jos.
Neobisnuit pentru secolul al 17-lea este si mormantul Imparatului Frederick III, pe care sunt pictate creaturi inspaimantatoare care incearca sa-l trezeasca pe imparat.
Patronul catedralei este Sfantul Stefan, primul martir crestin.
Alaturati-va celor 3 milioane de turisti care viziteaza anual Catedrala Sf. Stefan din Viena.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu