Parcul National Pirin este situat in partea de sud-vest a Bulgariei, intre vaile raurilor Mesta si Struma, reprezentand partea cea mai frumoasa si cea mai vizitata din intreg lantul muntos. Parcul a fost extins de cateva ori si in prezent se intinde pe un teritoriu de 40.356 hectare. Peisajul este in cea mai mare parte alpin, sculptat de catre natura timp de milioane de ani. Mai mult de 80 de varfuri au inaltimi mai mari de 2.500m, iar in zona muntilor de granit se afla in jur de 80 de lacuri glaciare.
Putine tari pot sa rivalizeze cu peisajul alpin superb al Bulgariei, cu cei 35.000 km de trasee explorabile. Frumusetea naturala si diversitatea florei si a faunei sunt un atu imens care a fost valorificat prin infiintarea a nu mai putin de zece parcuri nationale.
Mai mult de 180 de lacuri alpine, cu o suprafata totala de 180.000 hectare, sunt situate in vaile si pe terasele circurilor glaciare.
La circul glaciar Papazgjol, apele lacului Popovo impresioneaza printr-un albastru puternic si limpede.
Acesta este cel mai mare lac din Pirin si seamana cu o mica mare interioara, avand o suprafata de 123 hectare. La o altitudine mai mare, ascunse printre stanci si liniste, se afla lacurile Samodivski. Lacurile Kremenski sunt situate mai la est, cel mijlociu fiind al doilea lac ca marime din Pirin, ocupand o suprafata de 98 hectare si avand o adancime de 25m.
Mai mult de 1.300 de specii de plante se pastreaza aici, iar 15 specii pot fi admirate numai aici si in nicio alta parte a lumii.
Datorita influentei mediteraneene in vaile raurilor Struma si Mesta, Pirin sunt muntii cu cel mai mare numar de zile insorite de-a lungul anului, cu o temperatura medie anuala in zona castelului Vihren (2000m) de 3,7°C.
Tot aici se gasesc unele dintre cele mai mari statiuni montane si centre de ski din tara (cele mai cunoscute: Sandanski, Bansko), precum si 12 cabane si 4 refugii care sunt deschise pentru turisti tot timpul anului.
Muntii Rila si Pirin rivalizeaza cu Alpii in ceea ce priveste peisajele, partiile de ski, relieful, desi muntii bulgari sunt mult mai putin vizitati si cunoscuti decat vecinii lor europeni.
Datorita naturii unice, in 1983 Unesco a decis sa includa Parcul National Pirin pe lista patrimoniului mondial natural.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu