Vacanța Esoterică

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Antarctica – Sudul extrem al Terrei

Anne Marie m-a ajutat sa descopar Antarctica. Ii multumesc pentru informatiile pretioase!

Al cincilea continent ca marime, dintre cele sase ale Terrei, Antarctica este cel mai sudic, mai rece, mai indepartat si mai recent descoperit continent. Acoperita aproape integral de gheata si fara a avea asezari umane stabile, aceasta inconjoara Polul Sud. La randul sau Antarctica este inconjurata de Oceanul Antarctic, intindere de apa creata din zonele de sud ale oceanelor Pacific, Atlantic si Indian, dar fiind considerat un ocean separat de celelalte datorita temperaturii mai scazute a apei si a salinitatii mai mici.

Numele continentului inseamna "opus Arcticii" (iar in greceste arktos inseamna urs - legatura este nu cu ursii polari, ci cu constelatiile boreale ale Urselor). Desi in antichitate geografii speculau existenta unui teritoriu in marile sudului similar celui din nord si pe hartile vremii aparea o forma numita terra australis incognita, data de nastere este recunoscuta in mod oficial ca fiind 1820, cand o expeditie rusa (condusa de Mikhail Lazarev si Faddey Faddeyevich Bellinsgauzen) a pus prima oara ochii pe pamantul inghetat continental.

Antarctica detine in jur de 90% din gheata existenta pe Pamant. Banchiza ce inconjoara continentul are aproximativ 29 milioane km cubi de gheata.

Fiind izolata de alte continente, Antarctica este practic lipsita de vegetatie. Temperatura constant scazuta, vanturile puternice si lipsa umiditatii descurajeaza orice tip de plante. Exceptie fac plantele ce se pot adapta la aceste conditii, fiind capabile sa se dezvolte activ numai cateva zile pe an. Acesti factori limiteaza existenta plantelor in Antarctica numai la cele din Regnul Protista (organisme simple, de obicei unicelulare): alge, licheni si muschi. In Antarctica exista numai doua specii cunoscute de plante ce infloresc, ele se gasesc in Peninsula Antarctica si insulele din jurul sau.

Aproximativ 40 de specii de pasari de apa – incluzand 7 de pinguini, 4 de albatrosi, cormorani, pescarusi s.a. – au gasit mediul propice de viata in Antarctica, mai ales pe insule si coaste. Multa vreme vanate pentru ulei, marile animale marine joaca un rol important in atragerea oamenilor spre Antarctica. In prezent, legile internationale, in vigoare din anii 1960, le protejeaza.

Unul din cele mai simpatice lucruri de urmarit sunt cu siguranta pinguinii, din care cei mai frumosi si spectaculosi sunt cei imperiali (Marsul pinguinilor, documentarul de Oscar, a fost filmat acolo, mai precis pe insula Adelie, care are si ea specia ei caracteristica de pinguini), apoi urmeaza focile (care mananca si pinguini) si orcile (care mananca si foci). Orcile nu sunt vante decat foarte rar, in Groenlanda.

Curiozitati:

- daca s-ar topi toata calota glaciara a sudului, apele oceanului planetar s-ar ridica cu peste 60m;
- conditiile din "vaile uscate" (temperatura si lipsa precipitatiilor) sunt similare (oarecum) celor de pe Marte, si acolo se fac teste in vederea expeditiilor pe Marte;
- Antarctica este un loc ideal pentru studiul meteoritilor, care se pastreaza in conditii foarte bune;
- cea mai joasa temperatura a fost inregistrata la statia Vostok: - 89 grade Celsius. Temperaturile maxime pot atinge rar +15 grade vara, pe langa coasta.
- calota glaciara a Antarcticii reprezinta 90% din gheata de pe toata planeta si cam 60% din apa dulce.
- cea mai mare vietuitoare de uscat este o insecta numita belgica antarctica (masoara cca 12mm)
- la mijlocul anilor '80 s-a observat o subtiere ingrijoratoare a stratului de ozon din zona Antarcticii. Subiectul ne preocupa acum pasiv pe toti si ne gandim la el mai ales cand suntem blocati intr-o intersectie la stop, respirand adanc aerul metropolitan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu