Vacanța Esoterică

joi, 6 ianuarie 2011

Insulele Feroe – magie nordica

Cu un peisaj inspirat parca din Stapanul inelelor, insulele Feroe dau impresia ca sunt locuite de hobbiti si spiridusi.

Insulele Feroe (sau Insulele Faroe, in feroeza insemnand "Insulele Oilor") sunt de fapt un grup format din 18 insule, pe coasta Europei de nord, intre Marea Norvegiei si nordul Oceanului Atlantic, cam la jumatatea distantei dintre Islanda si Norvegia. Arhipelagul nu are nici o granita de uscat cu vreo alta tara.

Sunt o regiune autonoma a Regatului Danemarcei din 1948 si, de-a lungul anilor, au preluat controlul asupra majoritatii problemelor de stat, exceptand apararea (nu detin o armata proprie organizata, care ramane responsabilitatea Danemarcei, cu exceptia unei mici politii si a Pazei de Coasta) si relatiile externe.

Numele de Feroe este dat si unei regiuni maritime britanice. Au legaturi traditionale puternice cu Islanda, Shetland, Insulele Orkney, Insulele Hebride Exterioare si Groenlanda. Arhipelagul a fost despartit de Norvegia in 1815. Insulele au proprii reprezentanti in cadrul Consiliului Nordic.

Coasta crestata, care in mare parte este faleza, se intinde peste 1289 km. Singura insula care este nelocuita este Lítla Dímun. Insulele sunt stancoase, avand cateva varfuri joase. Inaltimea medie a arhipelagului este de 300 metri deasupra marii.

Daca atmosfera este senina, se poate privi de jur imprejur intreg arhipelagul, de pe varful celui mai inalt munte, Slættaratindur, de la 882 m deasupra nivelului marii. Prin Capul Enniberg, Insulele Feroe poseda cea mai inalta stanca din lume (754 m), care iese la un unghi drept din mare. Pe uscat mai exista cateva varfuri mai inalte, dar acestea nu sunt verticale.

Nici un punct din Insulele Feroe nu se afla la o departare mai mare de 5 km de mare. Aproape toate locurile din insule se afla la protectia porturilor naturale din fiorduri si golfuri. Aceste fiorduri pecetluiesc soarta balenelor pilot, deseori vanate aici, in ciuda tuturor protestelor.

In vai si pe platouri terenul este de obicei mlastinos, iar pamantul este strabatut de mai multe paraie, mai mici sau mai mari, care formeaza uneori cascade sau se varsa direct in mare.Insulele Feroe sunt de origine vulcanica si au o varsta de aproximativ 60 de milioane de ani (de trei ori mai in varsta decat Islanda).

Regiuni:

1.Norðoya sýsla: Peisajul cel mai dispersat si majoritatea celor mai inalti munti se regasesc pe cele sase insule nordice din nord-estul arhipelagului. Ele sunt: Kalsoy, Kunoy, Borðoy, Viðoy, Svínoy si Fugloy, complet in estul Insulelor Feroe. Metropola insulelor nordice Klaksvík din Borðoy este al doilea oras ca marime si cel mai important oras din industria pescuitului. Viðareiði din Viðoy este cel mai nordic oras, aflat in mijlocul unui peisaj unic.

2.Eysturoyar sýsla: La vestul insulelor din nord se afla Eysturoy, a doua insula ca marime a arhipelagului. Impreuna cu Streymoy formeaza centrul Insulelor Feroe. Co-urbanismul din Runavík este cea mai mare asezare urbana, urmata de Fuglafjørður. Pentru atractiile sale turistice cele mai cunsocute zone sunt Eiði si Gjógv.

3.Streymoyar sýsla: Cea mai mare insula, Streymoy, este cea care are numarul de locuitori cel mai mare si cuprinde capitala Tórshavn ca centru administrativ si cultural si cel mai important port maritim din tara. Orasul Vestmanna de pe coasta de vest a insulei este faimos pentru impozantele stanci (Vestmannabjørgini) din partea sa nordica. Saksun si Tjørnuvík din nord sunt puncte de atractie, ca si Kirkjubøur din sud. Tot apartinand acestei regiuni sunt si insulele Nólsoy din est si Hestur si Koltur din vest.

4.Vága sýsla: La vest de Streymoy se gaseste insula Vágar, pe care se afla singurul aeroport, iar in largul din vest, pe insula Mykines, se afla paradisul pasarilor.

5.Sandoyar sýsla: La sud de Streymoy se afla Sandoy, care si-a primit numele de la plajele extrem de rare in aceasta parte. Aceasta regiune numara si cele mai mici insule Skúvoy si Groß-Dimun.

6.Suðuroyar sýsla: Suðuroy este cea de-a treia insula ca marime a arhipelagului si, totodata, cea mai sudica parte a tarii. Aici se afla si zona geografica Lítla Dímun. Orasele Tvøroyri si Vágur sunt centre regionale. Sumba este comunitatea cea mai sudica a feroezilor. Coasta de vest, care este spectaculoasa, este foarte accesibila pe uscat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu