Vacanța Esoterică

miercuri, 5 ianuarie 2011

Salerno, Italia – se reinventeaza

De la celebrul castel la faleza incantatoare, o sinteza mediteraneeana bogata in comori si plina de ambitii, Salerno este un oras in curs de restilizare. Tehnologii, arome mediteraneene, stradute inguste, fatade istorice, gradini, monumente – toate te astepta intr-o zona ce se vrea descoperita.

Dupa ani de repaus, Salerno pare a-si fi regasit identitatea – oscilind intre traditia milenara si modernism. Salerno s-a aflat de-a lungul timpului la intersectia mai multor culturi, asa cum o demonstreaza si Scoala de Medicina de aici, cea mai veche institutie din Europa medievala, ce a benficiat si s-a dezvoltat pe baza cunostintelor acumulate de culturile greaca, latina, araba si ebraica.

Centrul medieval este reprezentat de strazi inguste care urmeaza vechile trasee romane - nu rata Via dei Mercanti – pana spre colina din apropierea castelului Arechi. Centrul este plin de viata, cu numeroase magazine si buticuri, restaurante (cine ar rezista unei portii de paste cu fasole si scoici sau mozzarella), vinoteci, vechi palate si gradini. In apropierea Castelului poti savura atmosfera romantica, te poti bucura pe deplin de mare si respira aerul unui trecut glorios. Arechi II a fost printul lombard care in secolul al VIII-lea a conceput sistemul defensiv al castelului, utilizat in prezent pentru expozitii si conferinte si Torre Bastiglia.

Biserica Santa Maria De Lama pastreaza perfect picturi antice lombarde, insa merita o vizita si bisericile baroce S. Giorgio si Madonna delle Grazie. Merita o mentiune speciala Catedrala dedicata Sf. Evanghelist Matei, foarte iubit de salernitani. Roberto D'Altavilla a decis ridicarea acestuia in anul 1076, fiind unul dintre cele mai impresionante exemple de arhitectura medievala din sudul Italiei.

Salerno se lauda si cu o alta raritate: Gradinile Minervei, o gradina terasata creata de Matthew Silvatico, un medic eminent al Scolii din Salerno, prima gradina botanica din lumea occidentala. Interconectate printr-o scara din secolul al XVII-lea, care se afla la poalele dealului Bonadies, acestea permit admirarea unei panorame complete atat a centrului cat si a zonei portuare.

Pe malul marii insa se concentreaza contemporanitatea acestui oras fermecator. Poarta de imbarcare Stazione Marittima, proiectata de Zaha Hadid, va gazdui birourile administrative, dar va fi si terminalul pentru feriboturi, aliscafi si navele de croaziera. Stilul arhitectural, care aminteste de o stridie, este neted si fluid si este menit a schimba orizontul orasului, impreuna cu proiectul controversat Crescent, imaginat de Ricardo Bofill.

Un adevarat amfiteatru de magazine, birouri, locuinte si o parcare auto, a suscitat critici de o parte a locuitorilor. Un proiect impresionant, dorit a fi, de catre primarul De Luca, centrul de greutate dintre Coasta Amalfi si Capri, Cilento, Paestum, Pompei, si al carui impact asupra mediului (mai ales pe plaja istorica Santa Teresa) a alarmat multi locuitori. Spiritul inovator, impreuna cu dorinta de progres, evolutie, respectul pentru trecut si traditii, acestea sunt cateva dintre punctele forte care vor aduce Salerno in centrul atentiei turistilor in cautare de inedit.

Sursa: http://viaggi.libero.it/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu