Zen este un termen foarte des utilizat (poate chiar prea des) in cultura tarilor occidentale. Este pronuntarea japoneza a unui cuvant chinezesc, derivat din sanscrita, ce indica starea de constienta ce urmeaza dupa concentrarea meditativa.
Intr-un sens mai simplist, se poate spune ca Zen inseamna meditatie. Obiectivul acestei filosofii este ajungerea la stadiul de iluminare (satori) ce izvoraste din cel mai inalt nivel al constiintei.
O gradina japoneza este reprezentarea universului si a elementelor acestuia: focul - in forma lanternelor (stalpilor) de piatra sau fier; pamantul - in forma pietrei si apa, aerul, plantele si animalele in formele lor naturale.
Dintre toate gradinile Zen existente, cea mai cunoscuta poate fi vizitata in Kyoto, la templul Ryoanji (Templul Dragonului Linistit). Este vorba de un dreptungi de treizeci de metri lungime si zece metri latime, decorat cu cinsprezece pietre de forme neregulate, asezate pe un teren acoperit cu pietris greblat cu grija in fiecare zi. Liniile drepte desenate de greble sunt tulburate de cercuri perfecte schitate in jurul pietrelor.
Pietrele sunt dispuse astfel incat din orice unghi ai privi nu poti vedea decat paisprezece dintr-o privire. Legenda spune ca numai cand se atinge starea de iluminare spirituala a meditatiei Zen apare si ultima piatra.
In gradina Zen prundisul foarte fin reprezinta oceanul, in timp ce rocile sau pietrele ar fi o alegorie a pamantului, a insulelor, a apelor. Specialistii sunt de parere ca aceste gradini Zen ar avea un efect calmant datorita imaginii subliminale, la limita constiintei, a unui arbore izvorat din pietre.
Adaugarea unui element nou gradinii sau modificaarea orientarii nisipului sunt ocazii de meditatie: gandul se concentreaza spre vastitatea si profunzimea oceanului. Nisipul trebuie sa fie constituit din granit sau marmura alba pulverizata si de tonalitati uniforme.
Scopul gradinii este pur si simplu contemplativ iar abstractul devine concret in imaginatia fiecaruia. Nici o fotografie nu reuseste sa surprinda gradina Zen din templul Ryoanji, si cu atat mai putin forta ei spirituala.
Principiile care guverneaza amenajarea oricarei gradini japoneze provin din filosofia Zen si au mai multe semnificatii.
1. Asimetrie
2. Simplitate
3. Austeritate, maturitate, elemente necesare
4. Naturalete, absenta falsului
5. Subtilitate
6. Transcendenta
7. Liniste, calm
Simbolismul pietrii din gradina din Ryoanji a fost reinterpretat in foarte multe variante, desi doar contemplatia silentioasa ii poate dezvalui misterioasa semnificatie. S-a hotarat ca acest asezamant, adevarat templu de cult japonez, sa intre in patrimoniul universal UNESCO.
Surse: http://www.acum.tv/articol/8038
http://www.agenda.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu