Palatul Amalienborg, resedinta principala a familiei regale daneze reprezinta cea mai impunatoare structura Rococo din Danemarca si una dintre cele mai reusite din Europa. Complexul cuprinde patru palate si a fost conceput initial ca un mini-orasel de vile apartinand clasei nobiliare. Acesta gazduieste astazi expozitii acoperind perioada 1863-1972 si incorporeaza patru corpuri de cladire dedicate regilor dinastiei daneze: Christian al IX-lea, Frederik al VIII-lea, Christian al X-lea si Frederik al IX-lea.
Complexul in sine si-a capatat numele dupa sotia regelui Frederik al III-lea, regina Sophie Amalie, din dispozitia careia a si fost construit, in perioada 1667-1673. Structura originala a fost distrusa de un incendiu in 1689, dar gradina a ramas intacta pana ce a trebuit sa permita extinderea orasului cu Frederiksstaden, un cartier inaugurat de Frederik al V-lea.
Pentru a restaura splendoarea de odinioara, in centrul noului cartier a fost inaltata o cladire monumentala – Palatul Amalienborg de astazi - creatie a arhitectului Nicolai Eigtved, inspirat de stilul francez: o curte octogonala dominata de o statuie ecvestra a regelui, inconjurata de vile in stil Rococo. Curtea este divizata de doua strazi perpendiculare, cea mai ampla ajunge in port si la Biserica de Marmura.
Familia regala avea sa se mute aici in 1794 dupa incendiul de la Palatul Christiansborg. Astazi, un regiment de garda de 1000 de soldati ii pazeste pe suverani si palatele regale, membrii sai fiind recrutati din cadrul fortelor armate. Schimbarea garzii are loc doar cind suveranii se afla in resedinta. Desi Garda Regala are sarcina de a pazi si Rosenborul, Kastelletul, Christiansborgul si Marselisborgul, la Amalienborg serviciul este 24 cu 24.
Muzeul Amalienborg, de fapt Vila lui Christian al VIII-lea de la Palatul Amalienborg este o continuare a Colectiei Regale de la Castelul Rosenborg infiintat in 1994.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu