Vacanța Esoterică

luni, 11 iulie 2011

Expeditie pe Amazon (Amazonia, Brazilia)

Vacantele in Brazilia - din nou in centrul atentiei


Bazinul Amazonului, o zona intinsa de apa si padure tropicala, acopera aproximativ jumatate din suprafata Braziliei. Habitatul unei treimi din speciile din intreaga lume, Amazonul detine o cincime din rezervele de apa dulce de pe planeta si este, cu siguranta, un taram al superlativelor, o regiune cu adevarat misterioasa a carei explorare este una din acele experiente unice in viata.
Vastul regat al Amazonului a fascinat exploratorii timp de secole, iar navigarea pe toata lungimea acestuia este una dintre marile aventuri pe care cineva le poate trai.

Dimensiunile fluviului - o data cunoscut ca "Raul Mare” – sunt pur si simplu incredibile, fluviul cu cel mai extins bazin hidrografic din lume. Adunandu-si puterea de la peste 1.000 de afluenti, debitul Amazonului este de zece ori mai mare decat cel al Mississippi-ului. Bazinul sau gazduieste cea mai mare padure tropicala de pe glob. Jungla, supranumita inima si plamanii planetei se intinde pe teritoriile statelor Columbia, Peru, Ecuador, Venezuela, Brazilia, pe o suprafata de aproximativ 4 milioane de kilometri patrati si este leaganul unor comunitati stravechi.

O flota de ambarcatiuni permite explorarea afluentilor din jungla dar si vizitarea satelor de la marginea fluviului, insulelor si luminisurilor din jungla. Punctul de atractie ar putea fi “nunta apelor”, unde intunecatul Rio Negro se alatura Amazonului (Rio Negro are izvorul in apropiere de orasul Bage-Brazilia si este afluentul principal al fluviului Rio Uruguay); o seara in compania unui trib local sau o intalnire fata in fata cu oricare din nenumarate specii de animale care traiesc in preajma apei, este o experienta unica si de neuitat.

Conservarea padurii amazoniene este foarte importanta pentru ecosistemul planetei. Un studiu recent al Institutului Smithsonian arata ca 90% dintre speciile de plante si animale de pe Pamant traiesc in bazinul Amazonului. Colibri, fluturi rari si insecte, maimute-paianjen, delfini roz si gri, vidre de Amazon, jaguari, papagali macao albastri si galbeni, tucani, vulturi-harpie, lilieci-pescar, piranha, anaconda, lenesul tapir, tarantula, crocodilul caiman, lamantinul – pentru toate acestea jungla amazoniana inseamna acasa.

Cat despre plantele de aici, din unele se extrag substante nepretuite pentru producerea medicamentelor ce pot trata boli precum glaucomul sau leucemia. Din acest punct de vedere, Amazonul este o adevarata farmacie a globului.

Mai mult, el este patria unor triburi ancestrale: tageri, macuxi, wapixana, taurepang – o adevarata oaza pentru antropologi. Dar cel mai important dintre popoarele junglei sunt yanomanii. Rezervatia Yanomani ilustreaza cel mai bine raportul armonios pe care triburile amerindiene il aveau odinioara cu jungla tropicala din bazinul Amazonului.


Triburile ocupa un teritoriu care se intinde din sudul Venezuelei pana in Brazilia. In 1992, guvernul brazilian le-a pus la dispozitie o supra¬fata de circa 100.000 de kilometri patrati – Rezervatia Yanomani –, in statul Amazonia. Tribul isi apara cu sfintenie pamantul, de marimea unei tari cat Portugalia. „Nu l-am mostenit de la parintii nostri. Il imprumutam de la copiii nostri“, spune o vorba amerindiana. In Rezervatia Yanomani exista in jur de 185 de sate, printre care Watoriki, Totobi, Aoaris sau Paapiu.

Cel mai apropiat aeroport se afla la peste 500 de kilometri departare, la Boa Vista, capitala statului brazilian Roraima. Rezervatia Yanomani este un paradis natural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu