Vacanța Esoterică

vineri, 9 septembrie 2011

Castelul Tepes din Bucuresti – Strict secret

Castelul Tepes din Bucuresti, o adevarata bijuterie arhitectonica, sta inchis de mai bine de doi ani, pentru lucrari de reconsolidare si reabilitare. Stapanul castelului, Ministerul Apararii Nationale (MApN), refuza sa dea detalii despre soarta fortaretei care ar putea atrage foarte multi turisti.

Necunoscut pentru foarte multi bucuresteni, Castelul Tepes, o constructie de tip medieval din piatra si caramida rosie, se inalta printre copacii din Parcul Carol. Din 2004, gazduieste sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE), departament aflat in subordinea si coordonarea MapN.

Castelul Tepes din Bucuresti este copia fidela a cetatii Poenari. Nu este vechi de sase secole, ci are doar putin peste o suta de ani si a fost construit de catre regele Carol I (aprilie 1866 – 10 octombrie 1914), un iubitor al lui Vlad Tepes.

Castelul a fost inaugurat in 1906 in cadrul Expozitiei Generale a Romaniei, organizata in Parcul Carol cu ocazia aniversarii a 40 de ani de domnie a regelui. Prin Expozitia Generala a Romaniei, autoritatile de la Bucuresti au vrut sa arate vizitatorilor, printre care multi straini, modul in care a progresat Romania in perioada 1866 – 1906.

Construit dupa planurile arhitectilor Stefan Burcus si V. Stephanescu si reproducand, la o scara mai mica, Cetatea Poenari, Castelul Tepes a avut un scop pragmatic. Astfel, Carol I a comandat ca in turnul fortaretei, inalt de 23 de metri si cu un diametru de 9 metri, sa fie montat un rezervor de apa din fonta cu o capacitate de 200 m3.

Bazinul de apa, turnat in atelierele lui Oscar Maller, a devenit nefunctional insa, la scurt timp dupa ce Regina Elisabeta (1869-1916) a deschis Expozitia, in acordurile a 100 de trambitasi si a salvelor trase de bateria de la Calafat.

Printr-o scara de lemn, in spirala, se urca pe o platforma de unde, din turn, se poate admira Parcul Carol si panorama Bucurestilor. Un contrafort puternic, terminat cu un pridvor de lemn, sustine turnul ca sa nu se prabuseasca, iar in dreapta se afla un zid crenelat de piatra, terminat in colt cu un alt turn de dimensiuni mai mici. Toata constructia a fost imbracata in piatra si in caramida rosie.

Dupa inaugurare, in Castelul Tepes au fost organizate expozitii cu frumoase tablouri cu motive religioase, pentru care familia regala a venit de nenumarate ori. Totodata, incepand cu 1914, din turnul fortaretei, fizicianul Emil Giurgea realiza transmisiuni radiotelegrafice.

In anii ’20, Castelul Tepes a devenit cazarma pentru corpul de garda care apara Mormantul Ostasului Necunoscut.

In 1942 – 1944, dupa demolarea fostului Palat al Artelor (construit tot pentru Expozitia Generala a Romaniei si grav afectat de cutremurul din 1940), situat pe locul actualului Mausoleu din Parcul Carol, in apropierea cetatii au fost amplasate baraci pentru militarii care lucrau la evacuarea molozului. Considerandu-le prada de razboi de la germani, baracile au fost consficate de catre soldatii sovietici, ajunsi la Bucuresti in 30 august 1944.

Din septembrie 2004, prin Hotararea de Guvern nr.1585, Castelul Vlad Tepes a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE).

In 2009, imaginea Castelului Tepes, in care turistii romani sau straini nu prea au avut acces, se afla pe coperta unui ghid turistic suedez dedicat tarii noastre. Castelul Tepes era prezentat drept unul dintre obiectivele turistice de interes ale Capitalei, in anul cand la Bucuresti a fost sarbatorita implinirea a 550 de ani de la prima atestare documentara a orasului.
Sursa: Foto: Mihaela Stoica


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu